Linkovi

Nejednakost u crnogorskom društvu između bogatih i siromašnih najveća u regionu


Nejednakost u crnogorskom društvu između bogatih i siromašnih najveća je u regionu, trećina stanovništva ekonomski je ugrožena, a na sjeveru Crne Gore živi 45 odsto siromašnih ljudi, saopšteno je na konferenciji za novinare koju su organizovale agencije UN u Crnoj Gori, povodom Međunarodnog dana borbe protiv siromaštva.

Rukovodilac tima Programa Ujedinjenih nacija za razvoj društva Miodrag Dragišić naveo je vladine podatke još iz 2003. godine, prema kojima je 12,2 odsto stanovništva u Crnoj Gori siromašn.

Dragišić je rekao da je nivo siromaštva najviši kod Roma, Aškalija i Egipćana – 52,3, izbjeglica i raseljenih osoba manje od 40 odsto, dok je najniža kod domicilnog stanovništva 9,6 odsto.

“Ipak, većinu siromašnih u Crnoj Gori čine rezidenti – 72,5 odsto. Geografski gledano, istraživanja pokazuju da su najugroženiji stanovnici sjevera, čija stopa siromaštva iznosi iznad 19,3 odsto i gdje živi 45 odsto siromašnih”, rekao je on.

Dragišić je naveo da je stopa siromaštva najviša unutar najugroženijih grupa, koje uključuju nezaposlene, starije ljude sa ograničenim prihodom, naročito ugrožene grupe poput žena, djece – posebno Romkinje i samohrane majke, izbjegle i raseljene osobe i romsko stanovništvo.

“Mjereno odnosom potrošnje deset najsiromašnijih stanovnika i deset odsto onih sa vrha potrošačke skale, nejednakost crnogorskog društva je najveća u regionu”, kazao je Dragišić.

On je ocijenio da se siromaštvo ne manifestuje samo kroz nedovoljne prihode, glad i neuhranjenost, već se odražava i kroz ograničen ili nepostojeći pristup kvalitetnom zdravstvu, obrazovanju, kroz nedostatak slobode izbora i energije, uništavanje prirode.

Šefica Kancelarije Internacionalne organizacije za migracije Dušica Živković kazala je da će ta organizacija projektnim aktivnostima obezbijediti materijalnu pomoć u hrani, higijeni i ogrijevnom drvetu za 668 starih Roma.

“Aktivnosti u okviru ovog projekta uključuju i organizovanje pristupa pravnoj, socijalnoj i zdravstvenoj pomoći, kao i opremanje i snabdijevanje tri kluba u Podgorici, Nikšiću i Baru”, rekla je Živković.

Predstavnica Kancelarije UNICEF-a u Crnoj Gori Nola Skiner kazala je da se broj siromašne djece u ugroženim grupama povećava, navodeći da su ona lišena osnovnih materijalnih i duhovnih dobara.

Predstavnik UNDP-a u Crnoj Gori Garet Tankosić-Keli kazao je da se današnji dan obilježava “ne da bi se neko optuživao, već da se čuje glas siromašnih”.

Iako zemlja ostvaruje ekonomski razvoj, to ne znači da istovremeno postiže smanjenje siromaštva, osim ukoliko se profit iz razvoja ne usmjerava ka poboljšanju standarda.

Kada se govori o smanjenju siromaštva, ne radi se samo o razvoju i dobiti-već o jednakom pristupu kvalitetnom obrazovanju, zdravstvenim uslugama i slobodi izbora-zaključio je Tankosić-Keli.

XS
SM
MD
LG