Linkovi

Putin se u Teheranu usprotivio upotrebi sile u regionu Kaspijskog jezera


Ruski predsednik Vladimir Putin upozorio je na opasnost od primene vojne sile u regionu Kaspijskog mora. Ruski lider se nalazi u Iranu gde prisustvuje konferenciji zemalja tog regiona. Izveštava Čalis Mekdonou.

Govoreći tokom svoje prve posete Teheranu, predsednik Putin je rekao da ni jedna zemlja po obodu Kaspijskog mora ne bi trebalo da dozvoli upotrebu svoje teritorije za napad na neku drugu zemlju tog regiona. Taj princip unet je u završnu deklaraciju samita, a lideri tih zemalja - Azerbejdžana, Irana, Kazakstana, Rusije i Turkmenistana - stavili su na nju svoje potpise. Putinova izjava tumači se kao reakcija na glasine da Sjedinjene Države razmatraju mogućnost napada na Iran, zbog njegovog nuklearnog programa. U središtu tih glasina je Azerbejdžan.

Završna deklaracija sadrži i izraze podrške pravu Irana da razvija nuklearnu tehnologiju u miroljubive svrhe.

Predsednik Putin je rekao da je Rusija jedina zemlja koja pomaže Iranu u razvoju tog programa, da je iranski program miroljubiv i da se deklaracija samita odnosi na obavezu svih pet zemalja kaspijskog regiona da poštuju sporazum o neširenju nuklearnog naoružanja.

Ovo je prvi put da neki lider Kremlja posećuje Iran od vremena Drugog svetskog rata. Njegova poseta pažljivo se prati u iščekivanju bilo kakvog znaka pomaka u ratu nerava između Zapada i Irana u vezi sa iranskim nuklearnim programom, pošto je Rusija jedan od ključnih posrednika u tom sporu. Posle samita, ruski i iranski predsednik nastavili su razgovor o tome u četiri oka.

XS
SM
MD
LG