Linkovi

Putin ide u Iran bez obzira na pretnju mogućeg atentata


Ruski predsednik Vladimir Putin kaže da će posetiti Iran, kao što je planirao, uprkos izveštajima da postoje planovi za atentat na njega.

Govoreći na konferenciji za štampu, koju je zajedno sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel održao u Visbadenu, u Nemačkoj, ruski predsednik Vladimir Putin raspršio je sumnje da bi mogao da odloži ili čak otkaže svoju posetu Iranu, posle izveštaja da bi bombaši samoubice mogli da pokušaju da ga ubiju.

”Očigledno je da idem u Iran,“ rekao je Putin, ”jer kada bih slušao sve bezbednosne preporuke i pretnje nikada ne bih izašao iz kuće.“

Agencija Interfaks izvestila je juče o postojanju planova za atentat, na osnovu informacije dobijene od ruskuh specijalnih službi. Ruski predsednik putuje u Iran radi učešća na samitu zemalja Kaspijskog mora.
Govoreći o kontroverznom iranskom nuklearnom programu, ruski lider je rekao kako je važno uspostaviti direktan dijalog o tome sa iranskim liderima i iranskim narodom, računajući na uzajamno pozitivan ishod.

Povećanju interesovanja za Putinovu posetu Iranu prethodili su njegovi sastanci sa liderima Francuske i Nemačke, kao i sa američkim sekretarima za inostrane poslove i odbranu. Svi oni pokrenuli su pitanje iranskog nuklearnog programa, za koji mnoge zapadne zemlje smatraju da ima za cilj proizvodnju atomske bombe. Ruski predsednik rekao je da iranski program mora da postane transparentniji, iako tvrdi da nema objektivnih dokaza da Teheran gradi bombu.

Aleksandar Konovalov, direktor moskovskog Instituta za strateške procene, rekao je za Glas Amerike da je Putin u poziciji da kaže Teheranu da se međunarodna zajednica, zajedno sa Rusijom, protivi razvoju iranske atomske bombe.

Konovalov je rekao kako je verovatno da će to biti najvažnija Putinova poruka Iranu. Prema njegovim rečima, Putin će takođe pokušati da ubedi Irance da izgradnja atomske bombe nije u najboljem interesu njihove zemlje.

Teheran tvrdi da njegov nuklearni program ima za cilj izgradnju nuklearne elektrane, ali i dalje insistira na obogaćivanju uranijuma, što podstiče sumnje u njegove namere, jer se visoko obogaćeni uranijum koristi za izgradnju nuklearnog oružja.

Putinova poseta Iranu biće prva poseta jednog ruskog lidera toj zemlji otkada je Josif Staljin, 1943. godine, boravio u Teheranu na samitu sa američkim predsednikom Frenklinom Ruzveltom i britanskim premijerom Vinstonom Čerčilom.

XS
SM
MD
LG