Linkovi

Pokar: Sloboda Mladića i Karadžića uvreda za pravdu i vladavinu zakona


U Generalnoj skupštini UN u Njujorku, predsednik Haškog tribunala Fausto Pokar podneo je redovan, četrnaesti po redu, godišnji izveštaj o radu Tribunala.

Sudija Pokar je podnoseći izveštaj rekao da su vlasti Srbije ponovo zakazale u pronalaženju i hapšenju Ratka Mladića, uprkos brojnim uveravanjima, ističući da – kad je u pitanju Radovan Karadžić, izgleda da niko ne preuzima odgovornost za njegov nestanak sa radara nadležnih službi.

Pokar je napomenuo da se, pre hapšenja generala Vlastimira Đorđevića i Zdravka Tolimira, u periodu od oktobra prošle do marta ove godine, saradnja Srbije sa Tribunalom ozbiljno pogoršala i da – i nakon formiranja nove vlade – saradnja Beograda nikada nije bila potpuna i stalna.

Sudija Pokar je pozvao države regiona i medjunarodnu zajednicu da pomognu da se Radovan Karadžić i Ratko Mladić izvedu pred lice pravde naglasivši kako je to što su njih dvojica još na slobodi «uvreda za pravdu i vladavinu prava".

U svom obraćanjanju, ambasador Srbije u UN, Pavle Jevremović rekao je da se samo zajedničkim naporima mogu rešiti sva preostala pitanja koja opterećuju odnose Beograda sa tribunalom – napomenuvši u tom kontekstu hapšenje Ratka Mladića i drugih begunaca. Jevremović je napomenuo da su vlasti u Srbiji nedavno ponudile milion evra za informacije koje bi dovele do hapšenja Ratka Mladića, a po četvrt miliona evra za informacije o kretanju Stojana Župljanina i Gorana Hadžića.

“Međunarodno iskustvo nas podseća da izvođenje počinilaca ratnih zločina pred lice pravde predstavlja trajnu zakonsku i moralnu obavezu”, rekao je ambasador Pavle Jevremović.

XS
SM
MD
LG