Linkovi

Beograd: Bez napretka u pregovorima po Kosovu


Poslanici u srpskom Parlamentu ocenjuju da pregovori Beograda i Prištine o statusu Kosova nisu doneli napredak u rešavanju problema te Pokrajine.

Predsednik Liberalno demokratske partije Čedomir Jovanović kao poražavajuće ocenio je rezultate svih dosadašnjih pregovora o statusu Kosova i istakao da srpsko društvo nema jasan odgovor na izazove sa kojima se suočava u procesu traganja za rešenjem statusa Kosova, a pogotovu nema odgovor na pitanje šta će se desiti kada se pregovori završe bezuspešno.

Šefica poslaničke grupe Demokratske strane Nada Kolundžija smatra da pregovori u Briselu nisu suštinski doneli ništa novo, osim što su se obe strane međusobno saslušale. Možda su direktni razgovori u ranijoj fazi propušteni kao najbolja prilika da se dođe do kompromisnog rešenja, rekla je Kolundžija.

A šefica poslaničke grupe G 17 plus Suzana Grubješić veruje da pregovori napreduju, jer su direktni, a da li će ih biti nastavljeni i posle 10. decembra zavisiće od izveštaja pregovaračke trojke Savetu bezbednosti UN.

Profesor Fakulteta političkih nauka Ivo Visković izjavio je da nije siguno da će se pregovori završiti 10. decembra, jer je moguće da tada i Kontakt grupa zaključi da je došlo do pomaka u pregovorima i da se naslućuje mogućnost kompromisa i da se onda predloži generalnom sekretaru da se ili nastave razgovori ili da neko drugi preuzme aktivniju ulogu jer u ovakvoj vrsti pregovora do popuštanja dolazi u poslednjem trenutku.

Savetnik premijera Srbije za ekonomske odnose Milan Parivodić izjavio je na sastanku sa poslovnim ljudima da je za Srbiju najvažnije državno pitanje kako da sačuva Kosovo i zatim dodao da rešavanje kosovskog pitanja ne sme dovesti do zapostavljanja drugih životnih pitanja za budućnost Srbije i njenih građana.

Priština: Bez kompromisa kakav želi Beograd

Članovi pregovaracke delegacije Prištine o statusu Kosova izjavili su danas da "nikada neće biti" kompromisa kakav u pregovorima želi Beograd.

Po povratku iz Brisela, gde je u nedelju održana runda direktnih pregovora, članovi pregovaračkog tima Prištine su novinarima na aerodromu rekli da se istovremeno radi na nezavisnosti, pošto su sazreli uslovi da se ide prema "ostvarivanju opredeljenja naroda Kosova".

Oni su ponovili da su na pregovorima u Briselu izneli stav o nezavisnosti Kosova i da su još jednom predstavili Sporazum o dobrosusedskim odnosima sa Srbijom kao dve nezavisne drzave, dok je delegacija Beograda ponudila široku autonomiju za Kosovo.

Predsednik Kosova Fatmir Sejdiju je rekao na konferenciji za novinare na aerodromu Priština da kosovska strana nikada neće prihvatiti ponude Beograda, pošto Kosovo ima jasan stav o nezavisnosti.

Kosovska strana je, prema njemu, argumentima dokazala zašto Kosovo vrlo brzo treba da bude nezavisna država, i zato zatražila da se ubrza proces, kako od strane "trojke" Kontakt grupe, tako i od drugih medjunarodnih faktora.

Premijer Agim Čeku je rekao da je kosovska strana vrlo jasno stavila do znanja da se neće pregovarati o nezavisnosti, ali da insistira da se razgovara o pitanjima koja su od zajedničkog interesa posle nezavisnosti Kosova.

Delegacije Prištine i Beograda ponovo će se sastati 22. oktobra u Beču.

XS
SM
MD
LG