Linkovi

Političke strukture u Podgorici pozitivno o potpisivanju Sporazuma


U Podgorici iz gotovo svih političkih struktura pozdravljaju potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju Crne Gore i Evropske unije, uz opšte mišljenje da Sporazum uspostavlja pravni okvir za uzajamnu saradnju i postepeno približavanje evropskim standardima.

Crna Gora ne bi potpisala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom unijom da nije dogovoreno da novi ustav bude usvojen u Skupštini dvotrećinskom većinom, rekao je danas lider Pokreta za promjene Nebojša Medojević.

“Danas je za nas praznik”, kazao je Medojević, napominjući da je “takav poklon značajnim dijelom i rezultat političkog djelovanja PzP-a, Albanske alternative i Bošnjačke stranke.

Medojević je ocijenio da je Crna Gora krenula nepovratno ka usvajanju evropskih standarda, navodeći da će se EU boriti protiv organizovanog kriminala, mafije, a za efikasne institucije.

Narodna stranka pozdravila je danas potpisivanje Sporazuma. Iz te partije je ocijenjeno da je Crna Gora, poslije velikih obećanja Vlade i sa gotovo godinu zakašnjenja, konačno potpisala ugovor, kojim je preuzela i ogromne obaveze.

Navodi se da NS, zbog ozbiljnosti čitavog posla, očekuje da će nadležni organi konačno u proces evropskih integracija uključiti opoziciju i dio nevladinog sektora, uz nadu da će i EU "konačno natjerati vladajuću koaliciju na implementaciju evropskih standarda koji su do sada bili tek puko slovo na papiru".

No, SNP navela je da je proces pridruživanja Crne Gore elitistički , jer se ‘’neozbiljno i netransparentno pristupa evropskim integracijama, što potvrđuju izvještaji u kojima se ponavljaju loši rezultati u pravosuđu, borbi ptotiv korupcije i organizovanog kriminala i jačanju administrativnih kapaciteta’’.

Liberalna partija saopštila je da „svakome mora biti jasno da nema približavanja EU sa ovakvim stepenom kriminala i korupcije, stanjem u policiji, sudovima, tužilačkoj organizaciji, državnoj upravi i medijima“.

XS
SM
MD
LG