Linkovi

Vlada u Ankari traži da parlament odobri vojne operacije u Iraku


Turska vlada uputila je parlamentu zahtev da odobri prekogranične vojne operacije protiv kurdskih pobunjenika na severu Iraka. Saopštenje o tome objavljeno je posle današnje sednice vlade u Ankari.

Turska optužuje kurdske pobunjenike da iz baza u severnom Iraku vrše smrtonosne napade u jugoistočnim delovima Turske.

Turske snage su u subotu granatirale pokrajinu Dahuk na severu Iraka, ali nije bilo izveštaja o eventualnim žrtvama. Američki zvaničnici su pozvali Tursku da pokaže uzdržanost i da saradjuje sa američkim i iračkim snagama u operacijama protiv kurdskih pobunjenika pošto Vašington strahuje da bi turski prekogranični upadi mogli da destabilizuju relativno mirno područje pod kurdskom kontrolom na severu Iraka.

Vlada u Ankari uzvraća da je prinudjena da preduzme prekogranične operacije pošto američka i iračka vojska nisu uspele da uklone utočišta kurdski pobunjenika na severu Iraka.

Nasilje u Iraku

Irački zvaničnici saopštili su da su ekstremisti ispalili nekoliko minobacačkih granata na dve vojne baze u pretežno šiitskom gradu Divanija, u kojima su stacionirani većinom poljski vojnici. U razmeni vatre koja je usledila poginulo je pet civila.

Policija je navela da su medju poginulima i deca, dok je oko 20 osoba, uključujući i dvoje poljskih vojnika, ranjeno.

U medjuvremenu, irački novinar Abdul-Razak al-Dibo ubijen je u Kirkuku na severu Iraka, dan nakon što je u Bagdadu ubijen novinar «Vašington posta» Salih Saif Aldin.

Organizacija «Novinari bez granica» sa sedištem u Parizu saopštila je da je najmanje 54 novinara i medijskih radnika ubijeno u Iraku ove godine, a da je 10 od njih radilo za strane agencije.

XS
SM
MD
LG