Linkovi

Vizbaden: Angela Merkel i Vladimir Putin danas o Iranu i Kosovu


Samo tri dana pred posetu Iranu, ruski predsednik Vladimir Putin sastaje se večeras u Vizbadenu sa saveznom kancelarkom Angelom Merkel. Sutra će kancelarka i ruski predsednik predvoditi delegacije svojih zemalja na redovnim godišnjim nemačko-ruskim konsultacijama.

Kancelarka i ruski predsednik večeras razgovaraju pre svega o međunarodnim temema. Kako je u redovnoj nedljnoj video-poruci na internetu najavila Angela Merkel, na dnevnom redu je „odnos prema Iranu i neophodnost novih sankcija, kao i budućnost Kosova i stanje na zapadnom Balkanu“.

Upravo u vezi sa ove dve teme se stavovi Moskve i Berlina uveliko razlikuju. Rusija se protivi zahtevima zapadnih zemalja da se uvedu strožije sankcije za Iran. Putin, kao prvi šef Kremlja posle Staljina, putuje u utorak u Teheran gde će se sastati sa predsednikom Mahmudom Ahmadinedžadom.

Rusija se i dalje izričito protivi nezavisnosti Kosova. Nemačka je još prošle sedmice doduše iznova pozvala Beograd i Prištinu da učine napore i iskoriste šansu za sporazum u procesu pod okriljem trojke. No, Nemačka trenutno nastoji pre svega da obezbedi da zemlje članice Evropske unije zauzmu jedinstveni stav posle 10. decembra, ma kakav bio izveštaj koji će trojka podneti generalnom sekretaru UN i potom reakcija Prištine.

Putin sa kancelarkom želi da razgovara i o gasovodu od Rusije do nemačke obale Baltičkog mora. Ovaj rusko-nemački projekat je u principu dogovoren. Ali, Moskva, kako su uoči Putinovog dolaska u Nemačku istakli zvaničnici Kremlja, smatra da je „vreme je da Berlin uputi oštriju kritiku novim članicama EU koje se protive izgradnji gasovoda“.

Uprkos razmimoilaženja, kancelarka je uoči večerašnjeg susreta sa Putinom iznova istakla značaj „starteškog partnerstva“ između Nemačke i Rusije. Najavila je da će pored spoljnopolitičkih tema, sa Putinom razgovarati i o saradnji u oblasti privrede, nauke, tehnologije i o pravim pitanjima.

Imajući u visu mogućnost da Putin posle dugogodišnjeg predsedničkog mandata postane posle izbora predsednik ruske vlade, opoziciona stranka Zelenih je pozvala kancelarku da mu jasno saopšti svoj stav o ruskoj unutrašnjoj politici i o da upozori Putina da „ne prepravlja ruski ustav“.

XS
SM
MD
LG