Linkovi

Ren: Političke vođe Bosne i Hercegovine da odluče da li će u EU


Evropski komesar Oli Ren danas je u Briselu doveo u pitanje "istinsku želju" političkih vođa u BiH da se ta zemlja uključi u Evropsku uniju, zbog neuspeha pregovora o reformi policije u Bosni i Hercegovini. Ren je poručio da "bez reforme policije, nema sporazuma BiH sa EU" i time se osvrnuo na neuspeh vođa političkih stranaka u Federaciji BiH i Republici Srpskoj da se dogovore o preustrojstvu policije u saglasnosti sa zahtevima Evropske unije, kao uslovu za potpisivanje sporazuma o pridruživanju BiH i EU.

"Žalim što su pregovori o tome propali posle više nedelja snažnih napora i što glavni politički lideri nisu iskazali ni političku volju, ni potrebni duh nagodbe kako bi odgovorili evropskim težnjama svojih građana", poručio je evropski komesar za proširivanje.

Visoki predstavnik za BiH Miroslav Lajčak je najpre, uz pretnju odmazde, zatražio da se do 30. septembra nađe nagodba za reformu policije i, pošto su jedan dogovor o tome potpisali vodeći politički lideri u Republici Srpskoj i Federaciji BiH, Milorad Dodik i Haris Silajdžić, Lajčak je zatražio dopunu tog sporazuma u kratkom roku. Predstavnici vodećih političkih stranaka u BiH nisu sinoć uspeli da postignu dogovor o dodatnim odredbama za reformu policije. Lajčak je zbog toga izjavio BiH nema šanse da se nada sporazumu sa EU. On je rekao da će u ponedeljak ministri EU dati svoju ocenu o putu BiH ka Uniji. Rok za postizanje sporazuma o reformi policije je ponedeljak, 15. oktobar.

Milorad Dodik: Odbacujemo mogućnost nametanja rešenja i sankcija

Lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata Milorad Dodik odbacio je danas mogućnost
nametanja rešenja za reformu policije, kao i mogućnost sankcija i kazni za zvaničnike u Republici Srpskoj, zbog propalih pregovora o ovoj reformi. Najviši predstavnici SNSD-a, Milorad Dodik, Nebojša Radmanović, Nikola Špirić i Igor Radojičić, ocenili su na zajedničkoj konferenciji za novinare da su pregovori o refrmi policije propali jer se insistiralo na ukidanju policije Republike Srpske, a ne na postizanju sporazuma. Oni su odbacili mogućnost da Kancelarija visokog predstavnika na bilo koji način primeni sankcije prema Republici Srpskoj i njenim zvaničnicima, ističući da je reforma policije "evropsko, a ne dejtonsko pitanje".

"Tražimo jedino da se poštuje ustav, a odjednom se u BiH ustavno ponašanje proglašaava kao nešto što nije u redu, što je presedan i apsurd", naveo je Dodik.

On je upozorio da eventualne sankcije i kazne ne bi prihvatili ni vlada ni partlament Republike Srpske i dodao da je vlada spremna da organizuje, ako bude potrebno, i referendum na kome će se narod izjasniti o ovom problemu. Dodik je dalje rekao da ne prihvata "politiku štapa i šargarepe", te da SNSD nudi da se policija u BiH uredi u skladu sa najvišom evropskom praksom.

XS
SM
MD
LG