Linkovi

Pre četiri decenije prikazan proizvod koji je ubrzo promenio svet


Pre četiri decenije, američka kompanija Texas Instruments prikazala je prvi put svoj proizvod, koji je ubrzo promenio svet u kome živimo. Posebno onih koji se svakodnevno suočavaju sa brojkama i računskim operacijama. Sve do 1967.godine, kalkulatori su bili masivne šklopocije od po 30-tak kilograma, za koje je trebalo platiti i do 2.500 dolara. Kompanija iz Teksasa tržištu je tada ponudila ručni kalkulator, koji je radio na baterije.

Na prvi pogled izgleda kao današnji kalkulator – tastatura je slična iako doduše obavlja svega četiri funkcije – sabiranje, oduzimanje, množenje i delenje. Proračun je štampan na rolni papira nalik trakama koje se danas koriste u kasama u samoposluzi.

Džeri Merimen je jedan od tri stručnjaka koji su, da tako kažemo, izumili kalkulator.

On se priseća kako je bio šokiran kada mu je šef saopštio šta od njega i njegovog tima očekuje. Bilo je tu mnogo tehničkih prepreka koje je trebalo preskočiti.

Jedna od najvećih prepreka bilo je stvaranje dovoljno snažne baterija koja je mogla da pokrene kalulator.

Merimen se seća da je originalne planove uspeo da skicira već nakon tri dana i tri noći rada.

Bilo je potrebno oko godinu i po da se skica pretvori u delotvornu spravu. Merimen kaže da je jedan broj inžinjera dao otkaz ili digao ruke od projekta jer nije verovao da će kalkulator sa prvobitne skice ikada zaživeti.

Danas je teško zamisliti čas matematike ili bolje rečeno – teško je zamisliti život bez kalkulatora i računara. Jer je upravo prenosni kalkulator preteča savremenih prenosnih uređaja, uključujući ni računare.

Ovih dana, izložba u Muzeju prirode i nauka u Dalasu, posvećena je upravo kalkulatoru. Još jedan prototip kalkulatora – odavno je muzejski eksponat ovde u Vašingtonu.

Za Džerija Merimena je, kako kaže, velika čast što se njegov pronalazak nalazi uz muzeju Smitsonijen, uz izume velikih naučnika poput Tomasa Edisona ili Aleksandera Grahama Bela.

Verzija kalkulatora koji je izumio Džon Merimen vagala je – za to vreme – simboličnih kilogram i 200 grama. To je trostruko više od današnjih kalkulatora koji omogućavaju još hiljadu drugih računskih operacija.

Potpredsednica kompanije Texas Instruments, Sjuzen Herman, kaže da se njena kompanija u protekle četiri decenije fokusirala na funkcije koje su služile obrazovanju. Naučnici Texas Instrumentsa Džeri Merimen, Džejms Van Tasel i Džek Kilbi patentirali su prvi prenosivi kalkulator 29. septembra 1967. godine.

XS
SM
MD
LG