Linkovi

Tom Kejsi: Došlo do nekog napretka u pregovorima o statusu Kosovu


Zamenik portparola Stejt departmenta SAD Tom Kejsi ocenio je da je došlo do nekog napretka u pregovorima o budućem statusu Kosova i ponovio da ako ne bude sporazuma Beograda i Prištine, Kosovo onda treba da dobije nadziranu nezavisnost.

Kejsi je na konferenciji za novinare na pitanje da li su zvaničnici SAD svesni da kosovske vlasti nameravaju da proglase nezavisnost 28. novembra na Dan albanske nezavisnosti, rekao:

"Svestan sam da su Kontakt grupa i 'trojka' i dalje angažovani na pregovorima".

On je ocenio da posrednička "trojka" radi na osnovu mandata Kontakt grupe u pregovorima Beograda i Prištine na nalaženju "rešenja prihvatljivom za sve strane".

"Ti bi razgovori trebalo da se završe početkom decembra, ali jedna od stvari za koje verujem da je važna jeste da su ostvarili neki napredak u tim razgovrima", ocenio je Kejsi i dodao da ne može predvideti ishod pregovora.

Kejsi je kazao i da SAD žele da se učesnici u pregovorima usredsrede na razgovore kako bi videli da li mogu da "postignu prihvatljive zaključke".

"Ako ne, kao što znate, politika SAD je veoma jasna povodom toga. Verujemo da će tada biti prikladno, ako se sporazum ne postigne, da se krene napred sa sprovodjenjem isprva nadzirane nezavisnosti za Kosovo prema nacrtima Ahtisarijevog plana", rekao je Kejsi.

Kejsi je rekao da je "svrha pregovora koje ima Kontakt grupa sa Srbima i kosovskim Albancima da se izrade detalji mogućeg sporazuma".

On je, medjutim, dodao da zasada nema sporazuma o tom pitanju."Mi ćemo ipak nastaviti da radimo na tome i sigurno je da se nadamo da ćemo biti u stanju da pokrenemo taj proces i doći do jasnog razumevanja, jasnog uzajamnog sporazuma medju stranama", kazao je Kejsi.

XS
SM
MD
LG