Linkovi

Komandant Nacionalne garde Ohaja: Srpske oružane snage krajnje profesionalne


Nacionalna garda američke države Ohajo uspostavila je septembra 2006. godine partnerstvo sa Vojskom Srbije, u okviru koga oficiri dve zemlje zajednički prolaze kroz obuku i razmenjuju iskustva. Komandant Nacionalne garde Ohaja, generalmajor Greg Vejt , nedavno je boravio u zvaničnoj poseti Srbiji. Sa generalom Vejtom razgovarao je naš saradnik, Đorđe Putić.

Američka Nacionalna garda je jedna od dve rezervne komponente regularne Kopnene vojske, dok drugu čini Rezerva kopnene vojske. Postoji i Vazduhoplovna nacionalna garda. Nacionalna garda je najbrojnija rezervna komponenta oružanih snaga, koja se oprema i uvežbava kao deo Kopnene vojske. Upitali smo generala Vejta, šta je svrha uspostavljanja partnerskog odnosa Nacionalne garde sa oružanim snagama drugih zemalja.

”Svrha je, broj jedan, razmena između oružanih snaga, koja može da vodi i razmenama između civila i vojnika, kao i civila i civila. Ta saradnja veoma je korisna za naše vojnike i lidere, posebno zato što mi imamo snage svuda u svetu i sarađujemo sa drugim zemljama. Ali važno je i to što na taj način učimo jedni od drugih, pa je to slučaj i sa Srbijom. Svi mi smo profesionalni vojnici, zajedno smo u ovome i naša zajednička iskustva čine ovaj program istinski dobrim.“

General Vejt kaže da Nacionalna garda Sjedinjenih Država ima partnerski odnos sa 56 zemalja. Tokom proteklih godinu dana, Nacionalna garda Ohaja i Vojska Srbije razmenile su 21 posetu - više nego sa bilo kojom drugom zemljom. General Vejt kaže da srpski oficiri dolaze na obuku u Sjedinjene Države, ali da i američki oficiri treniraju u Srbiji.

”Program se zove IMET - Internacionalna vojno-obrazovna obuka. Srpski oficiri i podoficiri dolaze u Ameriku i prolaze kroz razne škole, kao što je Komandno-štabni koledž ili škole za komandovanje. Naši oficiri su u Srbiji uglavnom imali vojne vežbe sa srpskim snagama.

General Vejt kaže da, u zavisnosti od kursa, srpski oficiri provode u Americi između jednog i devet meseci, dok američki oficiri borave u Srbiji po nedelju dana ili nešto duže.

”Na primer, ja sam pre dve nedelje proveo osam dana u Srbiji, sa delegacijom u kojoj je bilo još 38 oficira i podoficira. Imali smo i posetu jedne naše manje jedinice 63. padobranskom bataljonu Vojske Srbije. To je bila prva razmena u Srbiji. Imali smo zajedničke skokove padobranima u Nišu i zajednički obavljali druge vežbe.“

Što se tiče sopstvene posete, general Vejt je imao reči hvale za Vojsku Srbije.

”Srpske oružane snage su krajnje profesionalne, i to je jedna od stvari koje ovu saradnju čine tako dobrom. Jedna jedinica naših specijalnih snaga vežbala je sa 63. padobranskim bataljonom opstanak u prirodi. Kazali su mi da je vežba bila izvanredna i da im je bila veoma korisna. Čitave godine imali smo slične vrste saradnje. Razmenjivali smo ideje o tome kako uvežbavati vojnike i o drugim pitanjima.“

Tokom te saradnje general Vejt je uspostavio blisko prijateljstvo sa načelnikom generalštaba Vojske Srbije, generalpukovnikom Zdravkom Ponošem.

”General Ponoš i ja smo u stvari vrlo bliski prijatelji, a imam i druga dobra prijateljstva u Srbiji, proistekla iz ove saradnje. Što više razmena budemo imali ta prijateljstva će se proširivati. Jedna od prednosti ovog programa je što pored razmene profesionalnih znanja stičemo i nove prijatelje.“

General Vejt kaže da se u Ohaju sada na obuci nalazi 38 pripadnika Vojske Srbije. Na osnovu tih razmena, kaže on, veliki broj pripadnika Nacionalne garde Ohaja izrazio je želju da poseti Srbiju.

XS
SM
MD
LG