Linkovi

Doris Pak: Sada nema drugog puta nego primeniti plan Ahtisarija


Međunarodna zajednica je propustila priliku da pitanje Kosova reši još 1999. godine, uverena je šefica Delegacije za Jugoistočnu Evropu, Doris Pak. Po njoj, danas bi sve bilo zaboravljeno, a jasna situacija bi pomogla da se trajno rešavaju pitanja poput prava manjina i kuturnog nasleđa.

Međutim, kako je uverena članica Evropskog parlamenta iz Nemačke i angažovani učesnik komiteta koji se bave Zapadnim Balkanom, maglovite perspektive pred kakvima se nalazi proces utvrđivanja trajnog statusa za Kosovo, donose samo nesigurnost, koja preti da se širi i van kosovskih granica

"Pitanje Kosova je zaista poseban slučaj - od 1989. godine tamo je bio na snazi režim aparthejda, uspostavljen od strane Miloševića i jasno je da Kosovari - obični ljudi i političari ne žele da pristanu da opet budu pod srpskom vlašću, čak iako ti sadašnji Srbi nisu isti oni koji su bili na vlasti u vreme Miloševića. Po meni, sada nema drugog puta nego primeniti plan Ahtisarija. Zato što taj plan daje garancije za Srbe koji smatraju Kosovo svojom domovinom i sa tim planom bi imali manjinska prava kakva teško da postoje u bilo kojoj drugoj zemlji na svetu. Zato mislim da ako vlasti u Beogradu zaista žele dobrobit srpskoj populaciji na Kosovu, prihvatiće plan Marti Ahtisarija. Trebalo bi voditi računa i o kulturnom nasleđu i ostalim stvarima, ali sve bi se rešilo kada bi situacija bila čista. Međutim, osećam da u ovom trenutku nejasna situacija oko rešenja kosovske budućnosti, te nesigurnost predstavlja nesigurnost za celi region".

XS
SM
MD
LG