Linkovi

Tretman akupunkturom ima veći efekat nego konvencionalna terapija


U jednoj novoj studiji navodi se da izgleda da tretman akupunkturom ima veći efekat nego konvencionalna terapija u lečenju bolova u krstima. Ono što iznenadjuje je da bi prema ovoj studiji to mogao da bude slučaj čak i ako akupunktura nije primenjena pravilno. Studiju su sproveli namački naučnici sa univerziteta u Regensburgu.

Akupunktura je drevna medicinska procedura koja se već hiljadama godina primenjuje u Kini. Igle s ubadaju u odredjene delove tela kako bi se umanjio bol.

Ono što je čudno je da niko precizno ne zna kako akupunktura deluje, ali za pacijentkinju kao što je Kerol Stronger to nije ni bitno.

«Veoma sam zadovoljna akupunkturom koju sam imala do sada i svakako mislim da mi je to olakšalo bol u krstima,» kaže ona.

Bol u ledjima je jedan od najčešćih razloga zbog kojih ljudi odlaze kod lekara. Najnovija studija pratila je više od 1100 pacijenata sa hroničnim bolom u krstima. Neki od njih dobili su tradicionalnu akupunkturu. Drugima je uradjena nepravilna akupunktura dok je ostalima data uobičajena zapadnjačka terapija – vežbanje, fizikalna terapija i lekovi protiv bolova.

Rezultati: skoro 50 odsto koji su dobili tradicionalnu akupunkturu reklo je da im je bol značajno umanjen. Čak i medju onima kojima je uradjena nepravilna akupunktura, prijavljeno je značajno smanjenje bola u ledjima. Oni koji su imali uobičajeni zapadnjački tretman nisu prijavili znatnije olakšanje bolova. Malo više od 25 odsto u toj grupi reklo je da su njihove patnje umanjene. Rezultati su naveli stručnjake na razmišljanje da li olakšavanje bolova akupunkturom dolazi od reakcije tela na svaki ubod tankom iglom. Doktor Holi Teker sa Klivlendske klinike.

«Svakako da stimuliše endorfine koji su prirodni lek za bolove u telu i supstanca koja popravlja raspoloženja».

Drugi lekari smatraju da akupunktura nije ništa više od ljudske psihe – placebo efekat. Medjutim doktor Džuli Lin, specijalista za sportske i povrede kičme, kaže da je za nju prihvatljivo i da akupunktura bude efikasna kao placebo efekat.

«Mislim da nije važno da li je u pitanju samo placebo ili ne sve dok možemo da pomognemo našim pacijentima. Krajnji rezultat je ono što želimo da postignemo,» kaže ona.

Lekari smatraju akupunkturu toliko bezbednom da mnogi ohrabruju svoje pacijente da je probaju, uprkos tome što za sada ostaje misterija kako ona u stvari deluje.

Povezani članci

XS
SM
MD
LG