Linkovi

Moskva: Više hiljada mladih obeležilo rodjendan Vladimira Putina


Više hiljada članova omladinskog pokreta Naši, koji podržava politiku Kremlja, okupilo se danas u Moskvi povodom 55. rodjendana predsednika države Vladimira Putina. Oko 10.000 ljudi, od kojih su mnogi nosili fudbalske dresove sa Putinovim likom, uzvikivalo je čestitke predsedniku. U Putinovom rodnom gradu Sankt Peterburgu, stotinak članova pokreta je istaklo portrete mladih duž jednog od istorijsih gradskih kanala, kao poklon "njihovom voljenom predsedniku".

Rodjendan predsednika podudara se sa komemoracijom povodom ubistva, pre godinu dana, žestoke kritičarke politike Kremlja, novinarke Ane Politkovske. Vladimir Putin, koji bi trebalo da napusti funkciju posle predsedničkih izbora u martu 2008, pozvao je danas u Kremlj vojne zvaničnike Rusije povodom svog rodjendana.

"Obično ne pravim nikakvo slavlje. Ali ove godine, zbog predstojećeg završetka mog mandata, pomislio sam da u Kremlj pozovem stalne članove ruskog Saveta bezbednosti, glavnog štaba vojske, komandante regiona", rekao je u Putin prilikom posete Tadžikistanu.

Šef ruske države najavio je da namerava da zadrži jaku političku poziciju i posle izbora, verovatno kao novi premijer. Prema ruskom ustavu, posle dva uzastopna mandata Putin ne može da se kandiduje na predsedničkim izborima u martu 2008. godine.

XS
SM
MD
LG