Linkovi

Danas vam predstavljamo film “Elizabeth: The Golden Age”


Dobitnica Oskara Kejt Blanšet vraća se ulozi koja joj je pre skoro deceniju donela slavu. Reditelj uzbudljive istorijske drame je ponovo Šekar Kapur, a nastavlja se priča koja je započela u ostvarenju iz 1998. godine.

Krajem 16. veka, posle tri decenije kao engleski monarh, kraljica Elizabeta Prva dalje se bori sa izdajom i međunarodnim spletkarenjem. Najveću pretnju predstavlja Španija, čiji kralj Filip Drugi se sprema da pošalje armadu ratnih brodaova protiv brojčano slabijih Britanaca.

Pored toga što je sve spremno za međunarodni konflikt, Elizabeta je suočena i sa pretnjom kod kuće od strane fundamentalističkih katolika, koji protestantsku kraljicu doživljavaju kao jeretika i kuju zaveru da je ubiju. Kejt Blanšet kaže da je ova Elizabeta, iako i dalje neudata, mnogo zrelija, iskusnija i opreznija nego mlada vladarka, koju je igrala u filmu "Elizabeta" iz 1998. godine.

“Mislim da su najveća razlika za mene bila ta unutrašnja previranja: demoni koji su se ponovo pojavili u njoj kada je prihvatila ulazak u sledeću fazu svog života. Najviše me je iznenadilo to što smo uprkos vrlo aktivnim okolnostima, epskih razmera, najveći deo filma posvetili njenoj unutrašnjoj borbi.”

Klajv Oven igra novog čoveka u životu kraljice Elizabete: avanturistu i preduzetnika, Ser Voltera Rolija:

“Privlačnost između njih dvoje se javlja odmah, i mislim da je on izuzetno impresioniran njom. Ono što Rolija odvaja od ostalih jeste ta njegova iskrenost. Mnogi su oko kraljice jer im treba neka usluga, dok je on direktan. Potpuno je otvoren i mislim da je i njoj to privlačno.”

Međutim, dok kraljica veoma ceni Rolijevu iskrenost i direktnost, njen glavni savetnik je nepoverljiv. Dobitnik Oskara Džefri Raš ponovo igra šefa kraljičinog obezbeđenja i majstora špijunaže, Ser Frensisa Volsingema.

“Moj lik odmah shvata da će Roli izazvati probleme i da će činjenica da je on običan smrtnik skinuti Elizabetu sa prestola, na kome mora da ostane. On ne želi da joj bilo kakav smrtnik odvlači pažnju.”

Reditelj Šekar Kapur uživa u istraživnju mitoloških aspekata i praktične realnosti sveta u kome je živela kraljica Elizabeta Prva. I dok u svakom kadru pedantno obraća pažnju na istorijske detalje, filmski stvaralac poreklom iz Indije kaže da je film pravio tako da bude jasno relevantan i u današnjem svetu.

“Prihvatimo činjenicu da je Elizabeta bila majstor da izvrne činjenice u svoju korist. Štaviše, jednom je uzela sve svoje portrete, uništila ih i onda naredila da se ponovo naslikaju. Jedini razlog da se napravi film o prošlosti i ljudima iz istorije jeste da se vidi njihova relevantnost u modernim vremenima. Naravno, ja smatram da je konflikt između tolerancije i fundamentalizma nešto što traje, i bez obzira što se se ponavljao toliko puta, mi ponovo moramo da prolazimo kroz to. Tako da postoji velika relevantnost u odnosu na sadašnjost. Nema smisla snimati istorijski film, ako nije tako.”

Deo internacionalne postave filma “Elizabeth: The Golden Age” su i Španac Žordi Moja u ulozi kralja Filipa, Australijanka Ebi Korniš, kao Bes Trokmorton, čija veza sa Rolijem izaziva emotivnu krizu kod kraljice, i Samanta Morton, kao nesrećna Meri Stjuart ili Meri, kraljica Škota - Elizabetina rođaka katolkinja i suparnica za englesku krunu.

XS
SM
MD
LG