Linkovi

U mnogim zemljama Evropske unije sprema se reforma industrije vina


U mnogim evropskim zemljama, vinogradarstvo se smatra delom nacionalne kulture. Pa opet, države koje su najveći evropski proizvodjač vina vode bitku sa Evrospkom unijom zbog planova da evropska vina učini konkuretnijim na svetskom tržištu. Unija naime želi da osmina evropskih vinograda bude prekopana, i traži da se obustavi finansiranje procesa pretvaranja viška vina u industrijski alkohol. Evropska komisija takodj želi da se više novca izdvaja za reklamiranje evropskih vina u inostranstvu.

U vreme berbe, evropski vinogradi ne izgledaju kao industrija u krizi. Medjutim, količina proizvedenog vina koje ostane neprodano stalno raste, a analitičari ove grane industrije kažu da će, ako se sadašnji trend nastavi, prekomerna proizvodnja dostići 15% godišnje proizvodnje do 2010-11.

Prema rečima zvaničnika EU, protekle decenije je uvoz vina iz takozvanih “zemalja novog sveta” kao što su Čile, SAD i Australija, svake godine rastao po 10 procenata. Navike Evropljana u konzumiranju vina se menjaju, a u poslednjih deset godina gradjani Evrope piju sve manje vina.

EU namerava da sprovede radikalnu reformu tog sektora i redistribuciju subvencija – što se ne dopada najvažnijim proizvodjačima vina – Francuskoj, Italiji i Španiji. Medju merama su stimulisanje prekopavanja najmanje 200.000 hektara vinograda, finansijski paketi za rani odlazak u penziju i jednostavniji sistem etiketiranja koji omogućuje da se na bocama manje kvalitetnog vina označava godina berbe i vrsta groždja. Marijan Fišer Boel, evropski komesar za poljoprivredu:

"Sada se nalazimo u mnogo otvorenijem trgovinskom okruženju. Vino stiže u Evropu iz raznih zemalja i to neće prestati … Naprotiv, ako ne reagujemo, suočićemo se sa više problema nego što ih već imamo .”

Plan evropskog zvaničnika izazvao je verbalnu bitku u Briselu koja traje čitave godine. Francuski poslanik u Evropskom parlamentu, Žan-Klod Martinez optužio je ranije ove godine Evropsku komisiju da iznosi lažne cifre.

"Oni žele da eliminisanje vinograda bude dobrovoljno, ali i eutanazija je dobrovoljna. Kada vam kažu da više nema nade, isto važi za čupanje vinove loze", kaže Martinez.

Francuska, posebno, vodi agresivnu kampanju protiv evropskog paketa reformi vinogradarstva, tvrdeći da je kvalitet francuskih vina ugrožen, a da se reforme ne mogu sprovesti preko noći. Francuski ministar poljoprivrede Mišel Barnije kaže:

"Poenta je da će ideja liberalizacije dovesti do gubitka korena evropskih vina”.

Pa ipak, čak i najoštriji kritičari Evropske komisije priznaju da postoji potreba za reformama, pre nego što evropska vinarska industrija potone još dublje u probleme. Dok Evropski parlament treba da glasa o paketu reformi u decembru, čak i Francuska – najveći svetski proizvodjač vina visokog kvaliteta – nagoveštava da kompromis možda nije van domašaja.

XS
SM
MD
LG