Linkovi

Pakistanska vladajuća partija i državna televizija proglasile pobedu Mušarafa na izborima


Pakistanski poslanici su glasali na spornim predsedničkim izborima i, kao što se i očekivalo, pobednik je predsednik Pervez Mušaraf. Međutim, Vrhovni sud je potom, odložio odluku o konačnom rezultatu za najmanje nedelju dana.

Za predsednika su glasali samo poslanici iz pakistanskog nacionalnog i pokrajinskih parlamenata. Pristalice generala Perveza Mušarafa imaju većinu u parlamentima, tako da se i očekivalo da će on dobiti još jedan petogodišnji predsednički mandat. Ali to ne znači da on uživa i javnu odršku. Javnost nije učestvovala na izborima i mnogi, poput 47-ogodišnjeg Tarika, kažu da je glasanje nezakonito.

«Ja to ne smatram izborima, jer je opozicija već dala ostavke zbog predsedničkih izbora. Zbog toga ovi predsednički izbori za mene nemaju nikakvu vrednost.»

Pre glasanja, gotovo 200 opozicionih poslanika je predalo ostavke na svoja mesta u parlamentu. Oni tvrde da predsednik Mušaraf, kao vrhovni komandant vojnih snaga, nije imao pravo da se kandiduje za predsednika. Takođe ističu da bi izbori trebalo da se odlože do izbora novog parlamenta iduće godine. Poslanici iz najveće pakistanske stranke, Pakistanske narodne partije ili PNP, nisu dali ostavku, ali su se pridružili protestima uzdržavajući se od glasanja. Liderka PNP-a, bivša premijerka Benazir Buto, dogovorila se pre izbora sa predsednikom Mušarafom da će njena partija dati izborima legitimitet time što neće podneti ostavke, u zamenu za odbacivanje optužbi za korupciju podignutih protiv nje i drugih bivših zvaničnika partije. Taj dogovor ih je izložio optužbama za politički oportunizam. Talat Masud, penzionisani general i politički analitičar kaže da je političko mešetarenje i dovelo Pakistan do nestabilnosti.

«Ono što je zemlji danas potrebno jeste jačanje vladavine zakona, jačanje institucija, a ne preduzimanje akcija koje će još više da ih oslabe. Mislim da ovakvi i slični dogovori samo slabe državu. Oni u nekom pogledu mogu da ojačaju ove pojedince, ali definitivno slabe državu.»

Vrhovni sud može da poništi najnovije predsedničke izbore. Taj sud je u petak odlučio da izbori mogu da se održe, ali da rezultat neće biti zvaničan sve dok sud ne odluči u vezi sa Mušarafovim zakonskim pravom da se kandiduje za ponovni izbor – u vojnoj uniformi. Ta odluka se očekuje tek u drugoj polovini meseca.

XS
SM
MD
LG