Linkovi

Bioča: Neodgovoran odnos nadležnih organa prema žrtvama nesreće


Porodice nastradalih, povrijeđenih i preživjelih putnika željezničke nesreće kod Bioča, na današnjem protestnom okupljanju podsjetili su na neodgovoran odnos i neispunjena obećanja nadležnih organa prema njima.

Iz nevladine organizacije "Voz neprebola", organizatora skupa, poručeno je da još jednom traže odgovoran odnos nadležnih kako bi bilo očuvano dostojanstvo žrtava udesa.

Predsjednik Udruženja Vesko Vlahović rekao je da su putnici u nesreći na Bioču "izblijedjelo sjećanje onih koji su se zaklinjali da neće zaboravti ni nesreću ni njene aktere". Vlahović je kazao da su preživjeli iz voza “bili i ostali dostojanstveni u svim segmentima svog djelovanja kroz Udruženje, a da im je uzvraćeno saopštenima i obećanjima". On je kazao da su uzaludni bili dopisi te nevladine organizacije upućeni relevantnim pojedincima i institucijama.

“Niti smo tražili mnogo, niti očekujemo isuviše, tek odgovoran odnos neodgovornih, kako bi bilo očuvano dostojanstvo žrtava udesa i bila sprovedena odgovarajuća briga za njihovo zdravlje, školovanje i zapošljavanje”, kazao je on.

Posebno je upozoreno na neadekvatnu brigu u liječenju preživjelih putnika, kao i nejednak tretman pri dodjeljivanju stipendija i školovanju djece- učesnika nesreće ili djece poginulih roditelja. Preživjeli putnik Zoran Damjanović, koji je u vozu bio sa porodicom, rekao je da je “raspodjelom novca od humanitarne pomoći bačen crv sumnje među preživje i porodice poginulih. Neko je potpuno podmiren, neko nije dovoljno, a neko uopšte’’ kazao je Damjanović.

U nesreći koja se dogodila 23. januara prošle godine, kada je lokalni elektromotorni voz koji je saobraćao od Bijelog Polja do Podgorice i Bara, u blizini mjesta Bioče, na izlasku iz tunela, iskliznuo iz šina i sva četiri vagona se survala u provaliju, poginulo je 47, a povrijeđeno više od 220 putnika.

XS
SM
MD
LG