Linkovi

Santa Fe: Kolekcija čoveka koji se smatra draguljom među juvelirima


U SAD, Novi Meksiko je poznat po svom nakitu. U 18. i 19. veku pripadnici plemena Navaho i Pueblo već su bili nadaleko poznati po svom srebru. A ovo je priča o umetniku koji je dragulj medju juvelirima.

Majk Bird Romero sebe naziva čovekom istinski zaljubljenikom u srebro, što je više od pukog juvelira. On pripada plemenu Teva iz San Huan Puebla u Nju Meksiku. Muzej Indijanske umetnosti i kulture u Santa Feu nedavno mu je dodelio prestižnu nagradu ”Živom blagu“.

”Ovaj komad inspirisan je filmom Mela Gibsona ”Apokalipto“. Biće ovako izložen, a ovo je još jedan komad koji završavam, radi se o malom leptiriću.“

Romero je počeo da pravi nakit kao dete. Sada, sa 60 godina, i više od 3 decenije iskustva u juvelirnici, on se seća skromnih početaka. Kao dečak je prodavao umetničke predmete sa drugim indijancima u Palati Guvernera u Santa Feu.

”Moja baba i ja smo iz San Huana hvatali autobus kod bakalnice i dolazili u Santa Fe da prodajemo, priča Romero. Ona je sve planirala tako da smo stizali pre drugih. Prodavali smo ceo dan, a ja sam pazarnim danom obuvao nove cipele.“

Romero je dobro prodavao svoje umetničke predmete. Dobijao je i brojne nagrade. Njegovi radovi su izloženi u nacionalnim i medjunarodnim muzejima, a skupljaju ih i kolekcionari. Alison je Romerova supruga i poslovni partner punih 29 godina:

”Poznajemo ženu koja ima oko 30 njegovih narukvica, koje je prikupljala godinama. Ima više narukvica nego ja“, kaže Alison.

Objavila je dve knjige o istoriji i nakitu Novog Meksika. Skuplja fotografije, slike i grnčariju američkih indijanaca. Njihova 15-godišnja ćerka Kamila je naučila zanat od oca i sada prodaje sopstvene radove. U svojoj radionici, Majk Romero pokazao je i neke od svojih najboljih kolekcija.

”To su kaže Majk, stari komadi koje nećete videti na drugim mestima. Oni su veoma unikatni i takvih slabo ima.“

Ovaj juvelir umetnik je brižljivo izabrao kamenje i dizajn - u stilu koji je na granici tradicionalnog i savremenog. On novim komadima dodaje pečat istorije. Kolekcionari ga vide kao pokretačku snagu među juvelirima, a on skromno ističe da bi voleo da bude ostane upamćen samo kao dobar juvelir.

Povezani članci

XS
SM
MD
LG