Linkovi

Vuk Jeremić: Srbija će učiniti sve za miroljubivo rešenje statusa Kosova


Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić izjavio je danas u Strazburu da je Srbija spremna da nastavi pregovore o Kosovu sve dok se ne dodje do kompromisnog rešenja za status Kosova, kao i da učini sve da se postigne miroljubivo rešenje.

"Evropa mora da obeshrabri bilo kakvu inicijativu koja će težiti jednostranim odlukama i onim odlukama koje bi doprinele nestabilnosti" regionu, rekao je Jeremić odgovarajući na pitanja poslanika Parlamentarne skupštine Saveta Evrope.

Upitan kakva bi mogla da bude uloga Saveta Evrope u rešavanju kosovskog pitanja, Jeremić je istakao da "Savet Evrope nema mandat niti ulogu u pregovorima o budućem statusu Kosova".

Predsednik parlamentarne skupštine Saveta Evrope Rene Van der Linden pohvalio je šestomesečno predsedavanje Srbije Komitetu ministara Saveta Evrope koje se završava u novembru. Van der Linden se ranije sastao sa Jeremićem, a tokom sastanka, kako su dvojica sagovornika kratko rekli novinarima, bilo je reči o situaciji u Srbiji i na Kosovu, kao i o rezultatima predsedavanja Srbije Komitetu ministara Saveta Evrope.

Ren: Budućnost Srbije i Kosova u Evropi

Evropski komesar za proširenje Oli Ren izjavio je danas u Parizu da je "Evropska unija
spremna da istraži sve puteve, i više od toga, da se dodje do rešenju kroz pregovore za Kosovo" i pozvao Beograd i Prištinu da "rade na pronalaženju evropskog rešenja kroz pregovore". Ren je rekao da "budućnost Srbije i Kosova jeste u Evropskoj uniji", i da "Kosovo neće biti 51. država SAD, niti je Srbija predodredjen da se pridruži Ruskoj Federaciji".

"To mora biti snažan razlog za ohrabrenje tim dvema stranama da zajedno delaju na pronalaženju evropskog rešenja kroz pregovore", istakao je Ren u izlaganju na Univerzitetu u Parizu, koje je objavljeno i u Briselu.

Evropski komesar je ukazao na spremnost Evropske unije da "obezbedi ulogu ključnog činioca u medjunarodnom civilnom prisustvu na Kosovu" i naglasio da je Evropskoj uniji za to "nužan jasan medjunarodni okvir". Ren je upozorio da neće SAD ili Rusija, već prvenstveno "Evropa platiti cenu, ako bi propao proces utvrdjivanja statusa Kosova". On je pozvao "ostale partnere u medjunarodnoj zajednici da zauzmu odgovoran stav koji omogućava rešenje pregovorima" za kosovski status.

XS
SM
MD
LG