Linkovi

Dušan Spasojević: Ne prejudicirati rešenje budućeg statusa Kosova


Pomoćnik ministra odbrane Srbije, zadužen za pitanja politike odbrane, Dušan Spasojević boravi sa voijnom delegacijom Srbije u Vašingtonu. Pored susreta sa čelnicima u Petagonu i zakonodavcima na Kapitol Hilu, Spasojević je ovom prilikom na Nacionalnom koledžu za odbranu održao predavanje na uglednom univerzitetu Džons Hopkins. Pomoćnik ministra odbrane razgovarao je i sa načelnikom biroa Nacionalne garde, generalom Stivenom Blamom. Gostujući u Otvorenom studiju Glasa Amerike, pohvalno je govorio o bilateralnim vojnim odnosima Srbije i SAD.

Glas Amerike: Generalni sekretar UN, Ban Ki Mun, upozorio je da, ukoliko skoro ne bude rešeno kosovsko pitanje, postoji rizik nestabilnosti u regionu. Šta je po Vama, najveći izazov stabilnosti u regionu?

Spasojević: Najveći izazov za stabilnost u regionu je nerešeni status Kosova i ono na šta smo mi upozorili, tokom razgovora u Vašingtonu, jeste da je važno ne prejudicirati konačni ishod pregovora, odnosno - da pregovorima treba dati šansu i da je jako opasno ulivati lažnu nadu bilo kojoj strani da je neko rešenje definisano pre nego što su sami pregovori počeli. Veoma je bitno da strane dodju do kompromisnog rešenja. Veoma je bitno da Beograd i Priština vode istinske razgovore o budućem statusu Pokrajine i u tom smislu smo apelovali na naše domaćine u Vašingtonu da i jednoj i drugoj strani upute snažne poruke kako zaista treba voditi razgovore, biti aktivan tokom pregovora i ukazali da nikome ne treba davati nadu da je ono što neko želi, definisano i unapred odredjeno.

Glas Amerike: Razgovarali ste, izmedju ostalog, o modalitetima buduće saradnje sa funkcionerima u Pentagonu i održali predavanje na uglednom univerzitetu Džons Hopkins. U kom pravcu bi trebalo da se odvijaju vojni bilaternalni odnosi Sjedinjenih Država i Srbije?

Spasojević: Mi smo sa žaljenjem konstatovali da su vojni odnosi Sjedinjenih Država i Srbije najbolji deo bilateralnih odnosa dve zemlje. Bilo bi normalno, i mi priželjkujemo da ekonomski, politički i kulturni odnosi budu na prvom mestu, a da vojni odnosi budu nešto što tek dodje na kraju. Medjutim, vojni odnosi se odlično razvijaju i mi želimo da ih dalje unapredjujemo. Imamo odličnu saradnju Nacionalne garde Ohaja i vojske Srbije. To je odličan program koji se razvio u poslednjih godinu dana od potpisivanja sporazuma SOFA, koji su potpisali predsednik Srbije Boris Tadić i državni sekretar Kondoliza Rajs. Mi želimo da taj program i dalje razvijamo. Pre desetak dana se završila poseta predstavnika Nacionalne garde Ohaja Srbiji. Četrdesetak američkih oficira su boravili u našoj zemlji. Taj dogadjaj je dobio opštu podršku u Srbiji. Bio je odlično propraćen i u medijima i u srpskoj javnosti i to je nešto što mi želimo da razvijamo. Takodje, u Americi se u ovom trenutku nalazi deset srpskih oficira na raznoraznim programima usavršavanja i školovanja. Mi želimo da tu saradnju pojačamo i želimo da imamo što više oficira na školovanju u Americi, jer mislimo da je to korisno i za Srbiju i za Sjedinjene Države.

Glas Amerike: Srbija je članica programa Partnerstvo za mir. Šta konkretno vojska Srbije u ovom trenutku dobija od učešća u toj transatlanskoj integraciji?

Spasojević: Vojska Srbije i država Srbija dobijaju dosta. Partnerstvo za mir nije samo vojni već širi političko-ekonomski program. Čitava zemlja ima koristi od toga. Mi smo izrazili želje u kojim delovima programa želimo da učestvujemo, a to su demokratska kontrola oružanih snaga i finansiranje odbrane.Takodje želim da vas podsetim da smo imali teške poplave i požare u poslednjih nekoliko godina i saradnja u vanrednim situacijama je nešto što je veliki deo programa Partenrstvo za mir. Srbija ne samo da nešto traži od tog programa, već Srbija želi i da pruži nešto svojim partnerima. Mi imamo dobru vojsku, dobro ministarsvo odbrane, dobar sistem i mislim da možemo da doprinesemo - ne samo regionalnom, već i svetskom miru.

Glas Amerike: Da li ste u Vašingtonu razgovarali o učešću srpskih vojnika u medjunarodnim mirovnim misijama u svetu?

Spasojević: Srbija i Jugoslavija imaju dugu tradiciju u medjunarodnim mirovnim misijama. Vi znate da smo mi nekada imali komandanta jedne velike mirovne operacije koja je uspostavljala mir izmedju Iraka i Irana osamdesetih godina. Mi želimo da učestvujemo u mirovnim operacijama. Srbiji je mesto sa njenim partnerima u svetu i razmatrali smo mogućnosti učešća u pojedinim mirovnim operacijama pod okriljem Ujedinjenih nacija.

XS
SM
MD
LG