Linkovi

Šverin: Svečanost obeležavanja 17. godišnjice ujedinjenja Nemačke


U Šverinu, glavnom gradu istočnonemačke pokrajine Meklenburg-Prednje Pomeranije, danas je počela centralna svečanost obeležavanja 17. godišnjice ujedinjenja Nemačke. Svečanost je počela ekumenskom božjom službom i podsećanjem na istorijske događe.

“Pre 17 godina, uspeli smo da ujedinimo Nemačku u miru i slobodi. To je bio sjajan dan za Nemačku”, navela je kancelarka Angela Merkel u internet-poruci povodom istorijskog praznika.

Ona je ukazala da je strukturalna nezaposlenost u takozvanim novim republikama dvostruko veća nego u starim i da je istoku zemlje, iako pokazuje značajan privredni rast, i dalje potrebna pomoć. Merkelova je uverena da će “obnova Istoka biti završena narednih godina”.

Povodom 3. oktobra, kada su se dve Nemačke, istočna i zapadna, formalno-pravno ujedinile, ponovo su pokrenute rasprave o solidarnosti u okviru države, odnosno, između “bogatog zapadnog i siromašnog istočnog dela”, kao i pitanja obnove i razvoja Istoka.

Nemačka nacija se radije seća 9. novembra 1989. godine, kada je pao Berlinski zid, kao kraja DDR-a i konflikata Istoka i Zapada. Za razliku od zvaničnog, parlamentarnog proglašenja ujednjenja, 9. novembar za “obične” Nemce simbolizuje doprinos građana istorijskim promenama.

Centralna proslava Dana nemačkog jedinstva se, po pravilu obeležava u pokrajini koja daje predsednika Bundesrata, gornjeg doma parlamenta, u kojem su zastupljeni predstavnici 16 nemačkih pokrajina. Meklenburg-Prednja Pomeranija je prva nemačka pokrajina koja je drugi put domaćin centralne svečanosti.

XS
SM
MD
LG