Linkovi

Predsednik Republike Srpske Milan Jelić sahranjen u rodnoj Modriči


Predsednik Republike Srpske Milan Jelić sahranjen je danas uz najviše državne počasti na gradskom groblju u Modriči. Verski obred služili su mitropolit dabrobosanski Nikolaj i episkopi zvorničko-tuzlanski Vasilije, zahumsko-hercegovački Grigorije i bihaćko-petrovački Hrizostom uz sasaluženje sveštenika svojih eparhija.

Sahrani predsednika Republike Srpske prisustvovali su njegova supruga Milica Jelić i sin Petar, rodbina, prijatelji i oko 50.000 gradjana iz cele Republike Srpske.

Od predsednika Republike Srpske oprostili su se i premijer Milorad Dodik i ministri Republike Srpske, predsednik parlamenta Republike Srpske Igor Radojičić, srpski član Predsedništva BiH Nebojša Radmanović i predsedavajući Saveta ministara BiH Nikola Špirić. Sahrani su prisustvovali i predsednik i premijer Srbije, Boris Tadić i Vojislav Koštunica, delegacija Vlade Srbije, visoki predstavnik u BiH Miroslav Lajčak, predstavnici diplomatskog kora i medjunarodnih organizacija u BiH, predsednik Federacije BiH Borjana Krišto, zvaničnici BiH, predstavnici političkih stranaka iz Republike Srpske i Federacije, kao i predstavnici nevladinog sektora i sportskih organizacija iz Republike Srpske i BiH.

Oproštajne govore nad odrom predsednika Republike Srpske održali su predsedavajući Saveta ministara BiH Nikola Špirić, srpski član Predsedništva BiH Nebojša Radmanović i premijer Republike Srpske Milorad Dodik.

"Ovo je mesto gde ti se mora obećati da ćemo izgraditi bolju i sretniju Republiku Srpsku, onakvu kakvom si je ti, na odredjen način, već doživljavao", kazao je u oproštajnom govoru Milorad Dodik.

On je poručio da će Jelićevu "večnu kuću trajno čuvati policija Republike Srpske, jer znam da ti ne bi voleo da to radi bilo koja druga".

Predsednik Republike Srpske Milan Jelić preminuo je 30. septembra u 52. godini od posledica srčanog udara. Funkciju predsednika obavljao je godinu dana, a odlukom Narodne skupštine Republike Srpske odredjene predsedničke funkcije do izbora novog predsednika obavljaće predsednik entitetskog parlamenta Igor Radojičić.

XS
SM
MD
LG