Linkovi

Los Andjeles: U Kaliforniji pritvoreno 1.300 ilegalnih imigranta


Kalifornijske vlasti su u protekle dve nedelje uhapsile više od 1.300 kriminalaca iz inostranstva, kao i imigrante koji su ignorisali zahtev da napuste SAD u do sada najvećoj akciji protiv ilegalnih imigranta, saopštila je zvaničnica SAD.

Zaposleni u američkoj službi za imigraciju i carinu uhapsili su više od 530 ljudi koji su prekršili zakone o imigraciji i u poseban pritvor stavili skoro 800 stranaca koji su već u zatvoru. Medju 1.300 koje je pritvorio ICE u prošle dve nedelje nalaze se članovi uličnih bandi, kao i stranci osudjeni za seksualne prekršaje, napade i otmice, rekla je na konferenciji za novinare pomoćnica sekretara u američkoj službi za imigraciju i carinu Džuli Majers. Ona je ocenila da je time povećana bezbednost ali i zaštićen integritet američkog imigrantskog sistema. Medju privedenima ima državljana 30 različitih država, premda većinu čine Meksikanci.

Američke vlasti su ove godine pokrenule akciju protiv, kako se procenjuje, 12 miliona ilegalnih imigranta, dok je reforma imigracionih zakona zaustavljena u Kongresu SAD, usled neslaganja administracije i opozicionih demokrata koje imaju većinu.

Poslodavci koji zapošljavaju radnike na crno kažnjavaju se, a po fabrikama i domaćinstvima se sprovode racije, što je izazvalo kontroverze, ali i sudske tužbe koje su podnele grupe za zaštitu ljudskih prava i sindikati.

XS
SM
MD
LG