Linkovi

Havijer Solana: Ima izgleda za dogovor o statusu Kosovu do 10. decembra


Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Havijer Solana danas je ocenio da ima izgleda da se kroz pregovore o Kosovu postigne dogovor o statusu do 10. decembra i rekao da će EU biti spremna da pošalje svoju misiju na Kosovu kada UN odluče da povuku UNMIK. Solana je u spoljnopolitičkom odboru Evropskog parlamenta istakao da se pregovori Beograda i Prištine uz posredništvo trojke Kontakt grupe "kreću napred" i da zato ima izgleda da se dodje do dogovora do 10. decembra. On je rekao da će posle 10. decembra posrednička trojka Kontakt grupe podneti izveštaj Savetu bezbednosti UN i dodao da se ne zna da li će biti uzvojena nova rezolucija UN o Kosovu.

Solana je istakao da EU mora biti "spremana za svaki ishod", kao i za razmeštanje svoje misije za pravosudje i policiju na Kosovu, za koju su, kako je podsetio, dali podršku Evropski parlament i Savet EU. Solana je rekao da "ne zna kakva će biti pravna osnova za misiju EU", ali da je jasno da će Unija, kada UN donesu odluku da je vreme da se zameni UNMIK misijom EU, biti spremna da "pravovremeno i valjano odgovori".

Visoki predstavnik EU je ocenio da je bilo veoma dobro što su novi pregovori o Kosovu pokrenuti uz posredništvo trojke Kontakt grupe, iako je ocenio da sastanak Beograda i Prištine, održan 28. septembra u Njujorku na najvišem nivou, nije doneo "ništa dramatično". Solana je, medjutim, kao dobar znak istakao usvajanje Njujorške deklaracije, kao i činjenicu da je to bio prvi direktan sastanak Beograda i Prištine. On je rekao da ostaje da se vidi kakav će biti ishod parlamentarnih izbora na Kosovu, zakazanih za 17. novembar, ali je naglasio da će se pregovori Beograda i Prištine nastaviti bez obzira na te izbore. Visoki predstavnik EU je ocenio da je "verovatno da će i u Srbiji biti održani izbori do kraja godine", naglasivši da se mora "pažljivo pratiti šta će se dogoditi 11. decembra". Prema njegovim rečim, pre raspisivanja predsedničkih izbora u Srbiji trebalo bi da budu usvojena dva važna zakona - zakon o odbrani i zakon o predsedničkim ovlašćenjima.

"Ne znamo kako će se to završiti, ali je verovanto da će izbori u Srbiji biti održani do kraja godine", rekao je Solana.

Jeremić: Devedeset pet odsto nadležnosti spremni smo da prepustimo Prištini

Ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić najavio je da će pregovarački tim Srbije na narednim razgovorima u Briselu predočiti prištinskom timu Plan o suštinskoj autonomiji.

To će biti prvi put, rekao je ministar Jeremić, da u interaktivnoj diskusiji sa prištinskom stranom raspravljamo o modalitetima našeg plana i podeli nadležnosti. Devedeset pet odsto nadležnosti, možda i više spremni smo da u potpunosti prepustimo Prištini, a jedan mali broj nadležnosti koje su usko veane za prerogative suverenosti su nedležnosti koje u sklopu očuvanja suvereniteta i integriteta nismo spremni da prepustimo, rekao je ministar Jeremić.

A nekadašnji šef jugoslovenske diplomatije Goran Svilanović založio se za angažman Evropske unije na odlučnom rešavanju statusa Kosova jer je odlaganje tog pitanja već dovelo do suštinskog pogoršanja stanja u celom regionu i pokvarilo odnose Srbije sa susedima. Jedinstvena Evropska unija mora da ima odlučujući značaj u mesecima koji dolaze unutar Kontakt grupe, smatra Svilanović i dodaje da su u Evropskoj uniji svesni da oni treba d aodluče, a da je u okviru unije Nemačka zemlja koja to treba da odluči.

XS
SM
MD
LG