Linkovi

Britanski pisac Kolin Tabron objavio knjigu o legendarnoj ruti “Put svile”


Dug više od 11 hiljada kilometara, Put svile je zapravo mreža međusobno povezanih trgovinskih ruta koje se protežu od Kine do Sredozemlja. On prolazi dolinama, planinskim vencima i rekama Kine, Irana, Avganistana i kroz drevne gradove Samarkand i Buharu u centralnoj Aziji. Pisac Kolin Tabron je putovao tim pravce trećom klasom, da bi napisao putopis pod naslovom «Senka Puta svile» i noćio u mračnim svratištima ili seoskim imanjima duž puta. Vodeći čitaoce preko geografskih granica, Tabron otkriva kulturne veze koje na mapama ne postoje.

«Pogledate mapu i vidite ovde Avganistan, Kirgistan, Tadžikistan, Iran, ali kada putujete shvatite kako su se sve te granice neprimetno pretopile u jednu, tako da deluju kao da imaju nekakvu etničku posebnost», kaže Tabron.

Trgovina duž Puta svile je svojevremeno igrala važnu ulogu u razvoju kineske, egipatske, rimske i mesopotamske civilizacije. Međutim, danas se ekonomija ovih regiona razlikuje bar koliko i uzbrdice i nizbrdice Puta svile.

«Odjednom vidite nešto što izgleda kao uticaj Zapada. Zemlje centralne Azije i dalje izgleda kao da gotovo žale zbog raspada Sovjetskog Saveza. Mnogi ljudi u Kirgistanu, Uzbekistanu, kažu da su pod Rusima stvari bile bolje», kaže Tabron.

On dodaje da mu je ovo putovanje pokazalo nove dubine ljudske prirode. On svojim čitaocima nudi upravo to manje poznato ljudsko lice.

«Želeo bih da čitaoci dobiju osećaj složenosti i individualnosti ovdašnjih ljudi», kaže pisac.

Put svile je star stotine godina, ali je njegova privlačnost za putnike uvek nova. To je priča o mnogim civilizacijama i putovanje tim putem zahteva ljubopitljivost i istrajnost – upravo obeležja koja su omogućila uspostavljanje Puta svile.

Povezani članci

XS
SM
MD
LG