Linkovi

Džon Mekejn se po drugi put kaniduje za predsedničke izbore


Medju brojnim republikanskim pretendentima za predsednički položaj, možda niko nije tako dobro poznat kao senator Džon Mekejn iz Arizone.

Džon Mekejn je rodjen 1936. u zoni Panamskog kanala. Njegov otac i deda bili su admirali, pa je i on pohadjao Pomorsku akademiju, da bi potom bio poslat u borbenu zonu u svojstvu mornaričkog pilota tokom rata u Vijetnamu. Nakon obaranja njegovog aviona iznad Severnog Vijetnama 1967. godine, Mekejn je provo pet i po godina kao ratni zarobljenik, pretrpeo brutalna premlaćivanja i izašao iz zatvora kao nacionalni heroj. Mekejn kaže da ga to ratno iskustvo čini posebno kvalifikovanim za položaj predsednika:

”Spreman sam. Ne treba mi nikakva obuka. Video sam lice zla. Znam šta je rat. To je suštinsko pitanje. Zato ću biti predsednik Sjedinjenih Država.“

Tokom četiri mandata u svojstvu senatora, Džon Mekejn je stekao reputaciju velikog borca na planu inostrane politike i odbrambenih pitanja, ali isto toliko i na planu unutrašnje politike. 2000. godine, Džon Mekejn nije uspeo da osvoji predsedničku nominaciju svoje stranke, pošto ga je pobedio guverner Teksasa Džordž Buš. Mekejn se nada da će, u drugom pokušaju da osvoji Belu kuću steći I podršku konzervativaca i nezavisnih birača stavljanjem akcenta na nacionalnu bezbednost:

”Nemojte mi reći da ne možemo učiniti našu zemlju jačom i bezbednijom. Možemo i moramo. Kad ja budem predsednik to ćemo i učiniti.“

Senator iz Arizone je pokretačka sila iza zakona o reformi finansiranja političke kampanje i podržava legalizaciju statusa ilegalnih imigranata koji su već u zemlji. Oba ta stava mu nanose štetu medju konzervativnim republikancima. Leri Sabato je na čelu Centra za političke studije Univerziteta Virdžinije.

“Sve - od njegovog stava u reformi finansiranja kampanje, imigracije i kandidature protiv predsednika Buša na primarnim izborima 2000. godine, koje je izazvalo veliku strepnju i podelu u Republikanskoj stranci ukazuje da morate da uložite puno napora da biste pobedili,“ kaže Sabato.

U jednom trenutku, Mekejn je smatran favoritom medju republikanskim pretendentima. Medjutim, njegov štab je naišao na probleme u martu 2007. godine i sada zaostaje za rivalima poput bivšeg gradonačelnika Njujorka Rudija Djulijanija i bivšeg senatora Freda Tompsona iz Tenesija. Medju svim republikanskim kandidatima, Mekejn je najglasniji zagovornik strategije predsednika Buša za vojno pojačanje u Iraku.

”Ovaj rat je daleko važniji od bilo kakve političke ambicije koju imam. Verujem da će, ako ne uspemo, doći do haosa i genocida u regionu i da će teroristi doći u našu zemlju.“

Stručnjaci primećuju da je tokom karijere, MekKejn uvek voleo ulogu političara koji ima male šanse da uspe. Džon Fortije je saradnik u Institutu “Amerikan Enterprajz”.

”Da li on može da se oporavi? Još uvek prilično dobro stoji u anketama. On je dinamična ličnost. Republikanska trka je neizvesna i ja ga ne bih isključio,“ kaže Fortije.

S obzirom da ima 71 godinu Mek Kejn bi bio najstariji predsednik na početku svog mandata ako bi pobedio na izborima 2008.godine i prevazišao bi svog političkog heroja Ronalda Regana, koji je inaugurisan sa 69 godina.

Povezani članci

XS
SM
MD
LG