Linkovi

Kristina Nađ: Uskoro analiza Haškog suda o saradnji Beograda s tribunalom


U današnjoj reakciji na pismo slovenačkog premijera, Janeza Janše predsedniku Evropske komisije, Manuelu Barosu, kojim on traži što skoriji kandidatski status za Srbiju, zvaničnici Komisije su potvrdili- obavljaju se konsultacije sa Haškim sudom, od kojeg se očekuje ocena saradnje Beograda, što ostaje ključni preduslov napredovanju zemlje prema kandidatskom statusu i potom punopravnom članstvu u EU.

U Evropskoj komisiji je pozdravljeno pismo slovenačkog premijera,koje je prepoznato i kao najava ozbiljnog bavljenja Srbijom i Zapadnim Balkanom, kada Slovenija, 1. januara naredne godine, postane predsedavajuća EU. Portparol predsednika Evropske komisije, Manuela Barosa, Johanes Lajtenberger:

"Komisija, a posebno njen predsednik, pročitali su pismo premijera Janše sa velikim zanimanjem. Poznato je da je Komisija snažno posvećena evropskoj budućnosti Zapadnog Balkana i u tom svetlu, pozdravlja se namera dolazećeg slovenačkog predsedništva da to pitanje ima visoko na svojoj agendi u 2008. godini“.

Potvrdjeno je da je komesar za proširenje, Oli Ren u stalnom kontaktu sa glavnom tužiteljicom Tribunala, Karlom del Ponte, čiji izveštaj o saradnji Beograda sa Hagom je od ključne važnosti za zaključenje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, ali i za sve ostale integracijske korake Srbije. Portparol evropskog komesara za proširenje, Oli Rena, Kristina Nađ:

"Komesar Ren i glavna haška tužiteljica, Karla del Ponte jesu razgovarali preko telefona, u sklopu njihovih redovnih kontakata. Gospodja Del Ponte je izvestila komesara o njenoj poseti Beogradu, a oboje su se složili da će uskoro biti i sačinjena celovita analiza saradnje Srbije sa Hagom".

Portparol predsednika Evropske komisije, Manuela Barosa, Johanes Lajtenberger:

"Što se tiče pitanja kandidatskog statusa za Srbiju, poznato je da trenutno pregovaramo o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju, poslednjih meseci posao je išao dobro i tehnički deo pregovora je nedavno zaključen. Sada tekst Sporazuma treba da se dovrši i potpiše. Ono što podvlačimo i u vezi sa pismom slovenačkog premijera, je insistiranja da Srbija u potpunosti saradjuje sa Haškim sudom. Integracijski proces je, očito, skup koraka koji se preduzimaju jedan za drugim, i mi ne sumnjamo da će Srbije doći do kandidatskog statusa, ali to će doći samo tada kada zemlja ispuni neophodne uslove za prelazak u narednu fazu približavanja Evropi."

Veruje se da će celovita ocena Evropske komisije o spremnosti Srbije da napreduje u integracijskom procasu biti sadržana u godišnjem izveštaju Evropske komisije, čije objavljivanje se očekuje početkom narednog meseca. Taj dokumenat je od ključne važnosti za odredjivanje ukupne politike evropskog Saveta i svih članica Unije prema zemlji u periodu pred nama.

XS
SM
MD
LG