Linkovi

Predsednik Republike Srpske Milan Jelić preminuo u Modriči od posledica srčanog udara


Smrt predsednika Republike Srpske Milana Jelića zvanično je potvrdio premijer Republike Srpske Milorad Dodik. On je novinarima rekao da je Jelić u dobojsku bolnicu prebačen bez znakova života i da su lekari bezušpešno pokušavali da ga reanimiraju. Jelićev brat Slavko prethodno je novinarima potvrdio da je Jelić na stadionu u Modriči doživeo srčani udar. On je još rekao da je Jelić 2003. godine imao operaciju srca i da mu je tada ugradjen bajpas.

Vlada Republike Srpske, povodom smrti predsednika Republike Srpske Milana Jelića, proglasila je trodnevnu žalost. Zastave na svim institucijama Republike Srpske 1. 2. i 3. oktobra biće spuštene na pola koplja, a u Republici Srpskoj će u naredna tri dana biti otkazane sve sportske i kulturne manifestacije. Predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Igor Radojičić izjavio je da je formiran odbor za sahranu predsednika Republike Srpske, koji će danas zasedati u Banja Luci. On je naveo da će posmrtni ostaci predsednika Republike Srpske biti ispraćeni iz kruga dobojske bolnice "Sveti apostol Luka" ka Banja Luci, gde će posle biti organizovan doček i mimohod gradjana. Posle potvrde da je predsednik Republike Srpske preminuo, Radio-televizija Republike Srpske prekinula je emitovanje redovnog programa i emitovala je vanredne vesti,a posle toga klasičnu muziku i emisije tematski vezane za crkvu. Redovnu programsku šemu prekinula je i banjalučka Alternativna televizija koja je takodje nakon saopštenja da je predsednik Republike Srpske preminuo počela da emituje prigodan sadržaj. Povodom Jelićeve smrti iskreno žaljenje su izrazili najviši zvaničnici Republike Srpske, predsednici stranaka i nevladinih organizacija.

Biografija predsednika Republike Srpske Milana Jelića

Milan Jelić je rodjen 26. marta 1956. godine u selu Koprivna kod Modriče. Osnovnu školu je završio u rodnom gradu, srednju u Doboju, a Ekonmski fakultet u Subotici. Na Ekonomskom fakultetu u Banjaluci je magistrirao i odbranio doktorsku disertaciju pod nazivom "Problemi i modaliteti organizaciono-upravljačke transformacije preduzeća u tranziciji". Radio je u organima državne uprave opštine Modriča, bio je direktor preduzeća "28. jun", a u novembru 1993, kao član Srpske demokratske stranke, imenovan je za generalnog direktora Rafinerije ulja u Modriči. Taj posao je obavljao 13 godina.

Bio je član SDS do 1998, kada je prešao u SNSD Milorada Dodika. Za ministra privrede, energetike i razvoja u Vladi Republike Srpske, na čelu sa Miloradom Dodikom, izabran je u februaru 2006. Predsednik Republike Srpske postao je na izborima 1. oktobra 2006. godine, kada je kao kandidat SNSD pobedio dotadašnjeg predsednika Republike Srpske i lidera SDS Dragana Čavića.

Za menadžera godine u Republici Srpskoj proglašen je 2002. godine, a za menadžera decenije u BiH u 2003. godini. U mladosti je bio istaknuti sportista, igrao je fudbal. Više godina se nalazio na mestu predsednika Fudbalskog saveza BiH. Bio je oženjen Milicom Jelić i imaju sina Petra.

Igor Radojičić tri meseca na mestu predsednika RS

Aktuelni predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Igor Radojičić trebalo bi da obavlja dužnost predsednika, predložila je danas vlada Republike Srpske. Ovakav predlog vlada je iznela posle iznenadne smrti predsednika Milana Jelića, a konačnu odluku trebalo bi da donese parlament Republike Srpske na venarednoj sednici. Parlament bi trebalo da donese "leks specjalis" kojim bi se regulisalo ovo pitanje budući da u Ustavu Republike Srpske postoje nedorečenosti o tome ko će obavljati dužnost predsednika u ovakvim situacijama. Izbor novog predsednika RS je u nadležnosti Centralne izborne komisije, a predsednik parlamenta Republike Srpske Igor Radojičić izjavio je da bi predsednički izbori trebalo da budu raspisani najverovatnije do kraja godine. Radojičić je još rekao da parlament Republike Srpske očekuje da će dobiti pismeno tumačenje o procedurama izbora naslednika predsednika Republike Srpske u slučaju njegove iznenadne smrti budući da to pitanje nije definisano Ustavom.

Tadić uputio izraze saučešća gradjanima Republike Srpske

Predsednik Srbije Boris Tadić uputio je izraze najdubljeg saučešća povodom smrti predsednika Republike srpske Milana Jelića. Izražavajući saučešće gradjanima Republike Srpske, Tadić je istakao da su oni "izgubili dobrog predsednika a gradjani Srbije iskrenog i velikog prijatelja".

"Milan Jelić je bio mlad čovek, uspešan sportista i napredan političar koji je dao snažan lični doprinos ukupnoj stabilnosti i razvoju Republike Srpske", naveo je Tadić.

Koštunica: Najdublje saučešće povodom smrti Jelića

Premijer Srbije Vojislav Koštunica uputio je povodom smrti predsednika Republike Srpske Milana Jelića najdublje saučešće njegovoj porodici, premijeru Republike Srpske Miloradu Dodiku i narodu Republike Srpske. Kako se navodi u saopštenju iz kabineta Koštunice, premijer je naveo da je Republika Srpska izgubila svog predsednika, a Srbija pravog prijatelja. Premijer Srbije je dodao da Vlada Srbije i ceo srpski narod duboko tuguju za predsednikom Republike Srpske.

"Zajedno smo radili i gradili velike planove na dobrobit Srbije i Republike Srpske. Zahvalni smo za sve što je predsednik Jelić uradio, i njegova porodica i gradjani Republike Srpske u ovom, za sve nas teškom i bolnom trenutku, mogu biti ponosni na svog predsednika", naveo je Koštunica.

Saučešće Filipa Vujanovića

Predsednik Crne Gore Filip Vujanović uputio je saučešće predsedniku Vlade Republike Srpske Miloradu Dodiku, povodom iznenadne smrti predsednika RS Milana Jelića.

"Jelić koji je izabran na odgovornu funkciju predsjednika Republike Srpske kao istaknuti privrednik, a potom u nekoliko mandata i član Vlade, dao je značajan doprinos razvoju RS. Za poštovanje je moto koji ga je vodio u obavljanju njegove značajne državne funkcije, da građanin mora ostvariti pravo na siguran život u dostojanstvu i sa perspektivom, za bolju budućnost i u saradnji koja će koristiti svima u Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini", kaže se telegramu.

XS
SM
MD
LG