Linkovi

SAD: Sofisticirani špijunski sateliti za osmatranje gradjana!


Administracija predsednika Buša planira da omogući vladinim agencijama veći pristup korišćenju podataka koje prikupljaju sofisticirani špijunski sateliti. Sekretarijat za unutrašnju bezbednost saopštio je da će sateliti biti korišćeni za poboljšanje pogranične bezbednosti, kao i za pravovremeno reagovanje u vanrednim situacijama.

SAD već decenijama koriste špijunske satelite radi osmatranja problematičnih područja u poedinim zemljama. Na primer, za vreme Hladnog rata, sateliti su korišćeni za snimanje pokreta sovjetskih tenkova. Od tada, satelitska tehnologija za osmatranje je znatno uznapredovala, a Sekretarijat za unutrašnju bezbednost sada bi trebalo da počne da koristi satelite i za domaće potrebe. Čarls Alen, vodeći obaveštajni zvaničnik u ovom sekretarijatu izjavio je prilikom nedavnog svedočenja u Kongresu da će ovaj program pomoći SAD da odgovore na niz pretnji – od terorizma, preko ilegalne imigracije do prirodnih katastrofa.

«U svim okolnostima, a posebno u našoj sve neizvesnijoj bezbednosnoj situaciji, u kojoj se suočavamo sa konstantnom povišenom pretnjom, važno je da vlada koristi sve mogućnosti da osigura bezbednost i blagostanje svojih gradjana,» naglasio je Alen.

Medjutim, neki zakonodavci smatraju da bi gradjanske slobode mogle da budu ugrožene ukoliko Bušova administracija nastavi sa planom korišćenja satelita za domaće potrebe. Demokratska članica Predstavničkog doma, Džejn Harman, zatražila je moratorijum na uvodjenje ovog programa dok zvaničnici Sekretarijata za unutrašnju bezbednost ne pruže više informacija o njegovim pravnim aspektima.

«Ono što me brine je da bi, čak i ako ovaj program bude dobro koncipiran i primenjen, neko u administraciji mogao da ga zloupootrebi u druge svrhe,» rekla je Harman.

Ona je objasnila da bi korišćenje špijunskih satelita moglo da predstavlja kršenje ustavne zabrane oružanim snagama da obavljaju policijske dužnosti unutar SAD. Po tradiciji, Sekretarijat za odbranu ima nadležnost nad korišćenjem satelita. Sateliti opremljeni senzorima i kamerama visoke rezolucije danas su u stanju da snimaju i kroz oblake, pa čak i kroz zidove zgrada. Republikanski kongresmen Pol Braun takodje je izrazio zabrinutost zbog toga što ovaj program ne sadrži odredbe koje bi onemogućile njegovu zloupotrebu.

“Verujem da svi u ovom odboru žele da ova zemlja bude bezbedna. Ali, svakako nisam spreman da se odreknem mojih sloboda i ustavnih garancija i da ih prepustim vašoj ili bilo kojoj drugoj agenciji,” rekao je Braun.

Predstavnici organizacija za zaštitu gradjanskih prava takodje su se usprotivili ovom programu. Beri Stajnhard je šef odseka za tehnologiju i slobode u Američkoj uniji za gradjanske slobode.

“Vladino korišćenja satelita za osmatranje sopstvenih gradjana - američkog naroda, ne vremenskih prilika, infrastrukture, već ljudi - predstavlja još jedan veliki i uznemiravajući korak ka društvu pod nadzorom,” upozorio je Stajnhard.

Čarls Alen, koji će biti na čelu ovog programa, kaže da se snimci satelita koriste već decenijama u naučne i ekološke svrhe, da će ta tehnologija biti korišćena veoma oprezno i da neće zadirati u privatnost domova gradjana.

“Ovi sistemi nisu upereni protiv pojedinaca jer to nije ni moguće pošto se nalaze u orbiti,” rekao je Alen.

Sekretarijat za unutrašnju bezbednost trebalo bi da počne da koristi satelite za osmatranje 16. oktobra.

XS
SM
MD
LG