Linkovi

Mjanmara: Vojska i policija preuzele kontrolu na ulicama Jangona


Stanovništvo u Mjanmaru zabrinuto je da bi prodemokratski protesti mogli da oslabe pošto su vojska i policija preuzele kontrolu na ulicama. Ulice su u jutarnjim satima tihe, a budistički monasi, koji su vodili proteste protiv vojne hunte koja vlada zemljom 45 godina, zatvoreni su iza kapija dva najveća grada - Jangona i Mandalaja.

Dodatne vojne snage stigle su tokom noći i učvrstile kontrolu na uicama. Vojna hunta je za dva dana suzbijanja mirnih antivladinih protesta usmrtila najmanje devet ljudi, a zapadne vlade smatraju da je broj žrtava, verovatno, mnogo veći. U Mjanmar tokom dana stiže specijalni izaslanik Ujedinjenih nacija Ibrahim Gambari, da bi pokušao da spreči dalje krvoproliće.

Visoki izaslanik Ujedinjenih nacija, Ibrahim Gambari, doputovao je danas u Rangun da bi apelovao na Burmansku vladu da prekine nasilno gušenje prodemokratskih protesta. Gambari je iz Ranguna odmah otišao u Nejpjidau, administrativni centar zemlje, na razgovore sa vojnim liderima. On pokušava da ugovori razgovor demonstranata i generala koji upravljaju zemljom. Portparol bele kuće, Gordon Džondrou, izdao je saopštenje u kojem se od vojne hunte traži da Gambariju dozvoli a se sastane sa svima sa kojima bi on to hteo, uključujući i predvodnicu demokratskih snaga, Aung San Su Ši, koja je u kućnom pritvoru. Singapurski ministar inostranih poslova Džordž Jo, danas je na zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u Njujorku rekao da se zajedno sa drugim diplomatama boji da Gambarijeva poseta neće doneti uspeh. Vojnici i policija i danas strogo kontrolišu Rangun i rasturaju manje i mestimične proteste. Očevici kažu da su pripadnici bezbednosnih snaga na jednom mestu napali masu demonstranata, više njih pretukli i pet uhapsili. Takođe se saznaje da je grupa kaluđera predovodila demonstracije u Pakoku, jugozapadno od najvećeg burmanskog grada Mandaleja.

Kineski mediji prenose da je premijer Ven Đijabao, u telefonskom razgovoru sa britanskim premijerom Gordonom Braunom, izrazio veliku zabrinutost zbog situacije u Burmi. Novinska agencija Šinhua je danas objavila da je Ven rekao da se Kina nada da će sve strane umešane u sukobe u Burmi da ispolje uzdržanost, miroljubivo uspostave stabilnost i ostvare demokratiju i razvoj. Kina ima velike ekonomske interese u Burmi i ima uticaj na njenu vojnu vladu.

XS
SM
MD
LG