Linkovi

Haški tribunal: Radić oslobođen, Mrkšiću 20, Šljivančaninu pet godina


Haški tribunal danas je osudio oficire bivše JNA Mileta Mrkšića na 20 godina zatvora i Veselina Šljivančanina na pet godina za pomaganje ubistva i mučenja hrvatskih zarobljenika u Vukovaru 1991, a trećeoptuženog Miroslava Radića je oslobodio krivice.

Sudsko veće predsedavajućeg Kevina Parkera proglasilo je Mrkšića krivim za pomaganje i podržavanje mučenja, okrutnog postupanja i ubstva 194 hrvatska zarobljenika, prethodno izvedenih iz vukovarske bolnice, na farmi Ovčara 20. novembra 1991. Šljivančanina je sudsko veće proglasilo krivim za pomaganje i podržavanje u mučenju zarobljenika, a oslobodilo ga krivice za ubistvo.

I Mrkšić i Šljivančanin su osuđeni za kršenje zakona i običaja ratovanja, a sudsko veće iz pravnih razloga nije ni razmatralo tačke optužbe koje su im na teret stavljale zločine protiv čovečnosti. Radić je oslobođen svih optužbi i biće pušten na slobodu. Sudsko veće je zaključilo da optuženi nisu bili učesnici u "zajedničkom zločinačkom poduhvatu" čiji je cilj bilo ubistvo osoba izvedenih iz bolnice, kako je tvrdila optužba, niti da je bilo ko od njih naredio streljanje hrvatskih zarobljenika koje su počinili pripadnici lokalne Teritorijalne odbrane i paravojnih snaga.

U obrazloženju presude, sudija Parker je naglasio da je pukovnik Mrkšić, kao komandant Prve gardijske brigade JNA i borbene grupe Jug, kriv što je 20. novembra 1991. popodne naredio pripadnicima vojne policije JNA da se povuku sa farme Ovčara i prepuste hrvatske zarobljenike lokalnoj Teritorijalnoj odbrani i srpskim paravojnim formacijama, iako je znao da su oni opasnost za pritvorene.

Prema presudi, posledica te Mrkšićeve odluke, donete pod pritiskom takozvane Vlade SAO Istočne Slavonije, bilo je streljanje 194 zarobljenika koje su u noći između 20. i 21. novembra počinili teritorijalci i paravojnici. Mrkšić je, po presudi, odgovoran i zato što su snage JNA pod njegovom komandom uspostavile nehumane uslove za zarobljenike na Ovčari, a on je propustio da obezbedi primerenu zaštitu od TO i paravojnih formacija.

Prema rečima sudije Parkera, major Šljivančanin je osuđen zato što je, kao načelnik za bezbednost Prve gardijske brigade, propustio da zarobljenicima pruži adekvatnu zaštitu jedinica JNA i zato što trupe pod njegovom komandom nisu delovale da spreče mučenje zarobljenika. Sudsko veće je zaključilo da je Šljivančanin, po naređenju Mrkšića, bio odgovoran za evakuaciju zarobljenika iz vukovarske bolnice, ali da je njegova odgovornost prestala sa Mrkšićevim naređenjem da se vojni policajci povuku sa Ovčare, nekoliko sati pre nego što su zarobljenici streljani. Dok su vojni policajci JNA bili prisutni, oni su pokušavali, ali nedovoljno, da zaštite zarobljenike, ocenile su sudije.

Sudsko veće je kao nedokazane odbacilo sve optužbe protiv kapetana Radića koji je u kritično vreme komandovao jednom od četa Prve gardijske brigade JNA. Sudsko veće je naložilo da Radić odmah bude oslobođen. Ocenjujući da su direktni počinioci zločina, pripadnici Teritorijalne odbrane i srpskih paravojnih snaga, streljanje počinili uvereni da su zarobljenici bili hrvatski borci, a ne civili, veće nije razmatralo pet tačaka optužnice kvalifikovane kao zločin protiv čovečnosti, zato što su uslov za njih civilne žrtve.

Sudije su kao dokazano prihvatile da je među civilima koji su, posle pada Vukovara 18. novembra 1991, utočište potražili u vukovarskoj bolnici, bio i izvestan broj hrvatskih boraca. U završnoj reči na suđenju vukovarskoj trojki, sredinom marta ove godine, tužilac Marks Mur zatražio je da svim optuženima bude izrečena kazna doživotnog zatvora. Branioci su predložili sudijama da Mrkšića, Šljivančanina i Radića oslobode, tvrdeći da njihova krivica nije dokazana.

Bivši komandant Prve gardijske brigade JNA, pukovnik Mrkšić, brigandni načelnik za bezbednost major Šljivančanin i komandir jedne od četa, kapetan Radić, optuženi su za streljanje više od 264 hrvatskih zarobljenika, prethodno izvedenih iz bolnice u Vukovaru, na farmi Ovčara, 20. novembra 1991. Optužnica im je na teret stavljala progon na rasnoj, verskoj i političkoj osnovi, istrebljenje, ubistva, mučenje, nehumana dela i okrutno postupanje. Osobama optuženim da su direktno počinili zločin na Ovčari sudi se pred Okružnim sudom u Beogradu.

Suđenje vukovarskoj trojki je pred Tribunalom počelo 11. oktobra 2005, a završne reči odbrane i optužbe održane su od 15. do 17. marta ove godine. Mrkšić se dobrovoljno predao Tribunalu u maju 2002. godine, Šljivančanina su uhapsile vlasti Srbije sredinom juna 2003, a Radić se predao u aprilu te godine. Pored predsedavajućeg Kevina Parkera iz Australije, koji je i potpredsednik Tribunala, u veću koje je izreklo presudu su sudije Kristina Van Den Vajngart iz Belgije i Krister Telin iz Švedske.

XS
SM
MD
LG