Linkovi

Berns Ahmadinedžadu: Nuklerani slučaj Irana nije stavljen ad akta


Sjedinjene Države su danas odbacile tvrdnju iranskog predsednika Mahmuda Ahmadinedžada da je pitanje nukleranog programa njegove zemlje zaključeno jer Teheran saradjuje sa Medjunarodnom agencijom za atomsku energiju. Američki državni podsekretar za politička pitanja, Nikolas Berns, rekao je da se nastavlja rad na rezoluciji Saveta bezbednosti UN-a o novim sankcijama Iranu.

Nikolas Burns je izjavio da iranski predsednik Ahmadinedžad ”silno greši“ ako misli da je aranžman o razmeni informacija izmedju njegove zemlje i Medjunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) rešio zabrinutost medjunarodne zajednice o nuklearnim namerama Irana. Iran se prošlog meseca složio sa IAEA da do kraja godine odgovori na dugoročna pitanja koja ta agencija UN-a ima o nuklearnom programu Teherana. Juče je iranski predsednik istakao u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija da taj sporazum znači da je politički spor oko iranskog nuklearnog programa okončan i sveden na rutinsko pitanje.

Nikolas Berns je rekao novinarima da sporazum Irana sa Medjunarodnom agencijom za atomsku energiju ima svoju vrednost jer može da pruži informacije o prošlim nuklarnim aktivnostima Irana, ali je istakao da ne uklanja zabrinutost zbog sadašnjeg razvoja dogadjaja i zbog prkošenja Irana prethodnim rezolucijama Saveta bezbednosti. Već tri puta je od Teherana zahtevano da obustavi procesa obogaćivanja uranijuma.

”Žao mi je što predsedniku Ahmadinedžadu moram da kažem da slučaj nije stavljen ad akta. Postoje tri rezolucije Saveta bezbednosti koje se tiču njegove zemlje iz 2006. i 2007. godine. Iranski predsednik stoga veoma greši ako misli da će medjunarodna zajednica zaboraviti činjenicu da njegova zemlja nastavlja svoj nuklearni program, protiv volje Saveta bezbednosti.“

U govoru u Ujedinjenim nacijama, Ahmadinedžad je ponovio dugoročni stav Teherana da iranske nuklearne aktivnosti imaju isključivo mirnodopske svrhe i da Iran kao potpisnik Sporazuma o neširenju nuklearnog naoržanja ima pravo na taj program.

Podsekretar Berns je istakao da će sa kolegama iz grupe ”pet plus jedan“ razgovarati o novim sankcijama protiv Irana pred sastanak 28. septembra čiji će domaćin biti državni sekretar Kondoliza Rajs. Rusija i Kina se protive novim sankcijama. Berns je upozorio da ne treba očekivati dogovor već u petak, ali je dodao da će nove sankcije UN-a vremenom biti odobrene. Izolacija Irana se produbljuje zbog sankcija koje evropske ekonomske sile sprovode prema Iranu van okvira UN-a, kao i odluke medjunarodnih banaka i korporacija da ograniče investiranje u Iranu.

XS
SM
MD
LG