Linkovi

Rajs: Samo nezavisnost Kosova može doneti stabilnost na Balkanu


Samo nezavisnost Kosova može doneti stabilnost na Balkanu, ocenila je američki državni sekretar Kondoliza Rajs. Ona veruje da bi Evropa trebalo da se pridruži SAD u tom stavu.

U intervjuu agenciji Rojters, Rajsova je rekla da bi pregovori u kojima posreduju predstavnici SAD, Rusije i EU mogli da rezultiraju "prijateljskim ishodom", čak iako se Priština i Beograd ne saglase o konačnom statusu Kosova.

"Kosovo će biti nezavisno. Mi smo posvećeni tome. To je jedino rešenje koje će potencionalno doneti stabilizaciju Balkana umesto destabilizacije", rekla je Kondoliza Rajs.

Američki državni sekretar je takođe zabrinuta što nijedna strana neće ozbiljno pregovarati, budući da je Srbija uverena u ruski veto na rezoluciju koja bi priznala nezavisnost Kosova, dok kosovski Albanci osećaju da mogu računati na američko priznanje proglašenja nezavisnosti.

"Rekli smo Kosovarima da ne smatramo proglašenje nezavisnosti veoma dobrom idejom", rekla je Kondoliza Rajs.

Na pitanje kada očekuje da će biti odredjen konačni status Kosova, ona je rekla da će za tu odluku biti potrebna saradnja SAD i Evrope.

"Evropljani... znaju da je Balkan ipak mnogo bliži Evropi nego Sjedinjenim Državama, i ako im je potreban stabilan Balkan, moraće da donesu tešku odluku i urade pravu stvar", rekla je Rajsova.

XS
SM
MD
LG