Linkovi

Dirk Lange: U nacrtu izveštaja ne vidim previše progresa u BiH


Do kraja ovog mesaca je rok kada se zaključuju osnovni elementi izveštaja Evropske komisije o progresu koji je neki od potecijalnih kandidata napravio u poslednjih godinu dana, izveštaja čije objavljivanje javnosti se očekuje početkom novembra.

Kada je BiH u pitanju, iz Komisije poručuju da je, sudeći po onome šta trenutno stoji na papiru, skor zamlje negativan i poručuju da je krajnje vreme da se započnu refoorme, pre svih, reforma policije.

Dirk Lange i njegov tim u Direktoratu Evropske komisije su neposredno zaduženi za izradu godišnjeg izveštaja o napretku BiH. On potvrdjuje - trenutno u nacrtu izveštaja ne stoji mnogo ohrabrujućih stavki:

"Moram reći da u nacrtu izveštaja ne vidim previše progresa BiH. Medjutim, mi smo poslali listu od 27 tačaka, pitanja kojja je moguće rešiti za relativno kratko vreme, i sasvim je jasno, ukoliko vidimo napredak na tim poljima, izmeniće se ukupan ton izveštaja. Široka je lista pitanja - jasno, tu je i pitanje reformi policije ali, takodje i pitanje reforme ustava, a tu mi trebala da postoji generalna saglasnost o pravcu reforme, zatim tu su pitanja kao što je potpisivanje CEFTA sporazuma o prostoru slobodne trgovine, ukidanje smrtne kazne u Republici Srpskoj, sve su to otvorena pitanja koja se, verujemo, mogu relativno brzo rešiti i početkom oktobra ćemo videti šta je učinjeno i do koje tačke je došao ukupan razvoj zemlje".

Ukoliko se, dakle, stvari na terenu ne promene, i godišnji izveštaj Komisije će podvući- bez policije na evropskim principima, neće biti ni narednih koraka prema evropskim integracijama. Da nije reč o još jednom od nevažnih birokratskih papira, upozorava
Lange - ton godišnjeg izveštaja o zemlji broji sve naredne poteze i odluke evropske strane:

"Ove izveštaje činimo da bi smo sastavili sliku o tome gde se zemlja - potencijalni kandidat - trenutno nalazi. Ovi izveštaji su osnova za dokumenat pod nazivom "Evropsko partnerstvo" koji se treba sačiniti do kraja godine za naredni period, a na osnovu tog dokumenta evropska zajednica i njene članice uspostavljaju prioritet za budući razvoj zemlje. Veruje se da će i dolazeće, slovenačko predsedništvo EU imati taj dokumenat pred sobom kada bude odredjivalo svoje korake i odnos prema zemlji".

Ovaj zvaničnik Komisije još jednom podseća na uske rokove i neophodnost da političari u BiH konačno postignu konsenzus oko pitanja koja su, očito, od vitalnog interesa za budućnost zemlje.

XS
SM
MD
LG