Linkovi

FAO u Beogradu organizuje regionalni skup o ptičijem gripu


Organizacija Ujedinjenih nacija za hranu i poljoprivredu (FAO) saopštila je danas da će u Beogradu od 25. do 27. septembra organizovati regionalni skup "Divlje ptice i ptičiji grip: Trenutna saznanja i pristup nadzoru na Balkanu".

U saopštenju FAO se navodi da se skup održava u sklopu regionalnog FAO projekta pomoći za brzu detekciju, sprečavanje i kontrolu ptičijeg gripa u regionu. Na skupu će učestvovati predstavnici Uprave za veterinu Ministarstva poljoprivrede i Veterinarskog Instituta u Kraljevu kao Nacionalne referentne laboratorije za ptičji grip, kao i veterinari i ornitolozi iz Bosne i Hercegovine, Albanije, Crne Gore i Makedonije.

Biće prisutan i Skot Njuman, međunarodni koordinator za divlje životinje i ptičiji grip pri FAO. Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, H5N1 virus ptičijeg gripa do sada je usmrtio najmanje 199 osoba širom sveta, i doveo do uništavanja preko 200 miliona ptica od 2003. godine.

Za sada je za ljude relativno teško da se zaraze ovim virusom (skoro svi zaraženi slučajevi do sada bili su u kontaktu sa bolesnim pticama), ali stručnjaci se plaše da bi virus mogao da mutira u formu koja bi se lako prenosila sa čoveka na čoveka i mogla da izazove epidemiju širih razmera, navodi se u saopštenju.

XS
SM
MD
LG