Linkovi

Predsednik Džordž Buš se u utorak obraća Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija


Predsednik Buš u ponedeljak na nekoliko dana odlazi u Njujork, gde će prisustvovati zasedanju Generalne skupštine UN. Predviđen je i niz važnih susreta i aktivnosti na marginama zasedanja. Misija predsednika Buša prevashodno su nastojanja da se uspostavi mir na Bliskom istoku i da se okonča nasilje u Darfuru.

Predsednikovom agendom u ponedeljak dominira Bliski istok. Trebalo bi da razgovara sa palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom i premijerom Salamom Fajadom. Potom će se sastati sa bivšim britanskim premijerom Tonijem Blerom, koji sada predstavlja takozvani ”Međunarodni Bliskoistočni kvartet“ - Sjedinjene Države, Rusiju, Evropsku uniju i Ujedinjene nacije. Predsednik Buš će razgovarati i sa predsednikom Brazila, a prisustvovaće večeri tokom koje će - u sedištu Ujedinjenih nacija - biti razmotren problem klimatskih promena.

U utorak ujutru, predsednik Buš će razgovarati sa generalnim sekretarom UN-a, Banom Ki Munom, pre no što se obrati Generalnoj skupštini. Funkcioneri u Beloj kuću kažu da će Bušov govor biti fokusiran na povećanje angažmana Ujedinjenih nacija na uspostavljanju mira u Iraku. U razgovoru sa novinarima u Beloj kući, predsednik Buš je priznao da je tempo političkog napretka u Bagdadu sporiji od očekivanog.

Kad je predsednik Buš, početkom godine, najavio slanje vojnih pojačanja u Irak - jedan od ciljeva koje je postavio bio je da Iračani do novembra preuzmu odgovornost za bezbednost u svih 18 pokrajina. To se neće dogoditi, a američki vojni čelnici procenjuju da bi t moglo da se desi najranije u julu. Priznavši da je napredak sporiji od očekivanog predsednik kaže da – iako su rokovi promenjenil, njegova rešenost nije:

”Ciljevi su isti. Da li smo ih postigli brzo kako smo planirali? Ne, nismo. Medjutim, činenica da ih nismo postigli u predvidjenom roku ne znači da moramo da od njih odustanemo.“

Predsednik Buš će se sastati sa iračkim premijerom Nurijem Al Malikijem, nakon obraćanja Generalnoj skupštini. Učestvovaće i na okruglom stolu o demokratiji, da bi potom prisustvovao sastanku Saveta bezbednosti o Africi koji će, prema očekivanjima, biti fokusiran na organiyaciju mirovne misije Ujedinjenih nacija i Afričke unije u Darfuru.

Bela kuća navodi da Buš u Njujorku ne planira da se sastane sa iranskim predsednikom Mahmudom Ahmadinedžadom, koji - kako tvrdi američki predsednik - pokušava da se tajno domogne nuklearnog oružja. Iran tvrdi da je njegov program isključivo mirnodopski.

Predsednik Buš kaže da ne isključuje mogućnost upotrebe sile protiv Irana, ali da veruje da je još moguće rešiti spor diplomatskim putem:

”Saradjujemo sa našim saveznicima i prijateljima da bi poslali konzistentnu poruku Irancima da za njih postoji bolji put od finansijske i ekonomske izolacije.“

Na ministarskom sastanku pet stalnih članica Saveta bezbednosti i Nemačke, narednog petka, razmatraće se pooštravanje sankcija Teheranu.

Tokom posete Njujorku, predsednik Irana bi trebalo da govori na Kolumbija univerzitetu i putem video linka odgovara na pitanja novinara u Vašingtonu. Medjutim, on neće moći da poseti mesto gde su se nekada nalazile kule Svetskog trgovinskog centra, uništene u terorističkim napadima 11 septembra 2001.godine. Njujorška policija je onemogućila tu posetu iz bezbednosnihg razloga, a predsednik Buš kaže da razume tu odluku.

”Mogu da razumem zašto ne žele da na to mesto dodje neko neko ko je na čelu zemlje koja sponzoriše terorizam.“

U intervjuu za američku TV mrežu pre dolaska u Njujork, predsednik Ahmadinedžad je rekao da Iran ne podržava teroriste i da osudjuje nasilje nad civilima. Predsednik Buš će boravak u Njujorku okončati sastankom sa avganistanskim predsednikom Hamidom Karzaijem u sredu.

XS
SM
MD
LG