Linkovi

Lompar siguran u kvalitetno saobraćajno povezivanje Crne Gore i Srbije


Iako je u posljednje vrijeme došlo do zahladjenja odnosa izmedju Srbije i Crne Gore, planovi o saobraćajnom povezivanju dvije države, sve su bliži realizaciji. Crnogorski ministar pomorstva i saobraćaja Andrija Lompar u intervjuu za Glas Amerike kaže da je siguran da će se Crna Gora na kvalitetan način saobraćajno povezati sa Srbijom.

Crna Gora se uveliko priprema za gradnju svog dijela puta koji bi povezao sjever Srbije sa Crnom Gorom. Konačan odgovor o načinu izgradnje daće Studija izvodljivosti, koja je u pripremi:

''Jedan od razloga zašto radimo fizibiliti studiju jeste da dobijemo predlog izvora finansiranja i fanansijsku konstrukciju koja to prati. Za sada smo spremni da idemo u kombinaciji obje varijante: spremni smo da gradimo neke dionice kreditnim sredstvima, a da nakon njihove izgradnje ponudimo ostatak auto puta koncesionaru, odnosno privatnom javnom partnerstvu.

U zavisnosti od fizibiliti studije, imaćemo konačnu odluku Vlade koja će o tome morati da odluči. Ne bježimo od bilo koje od ove dvije varijante''.

Lompar je siguran da se Srbija neće zaustaviti na izgradnji puta do Požege:

''Nemam nikakvu bojazan. Ako Srbija bude gradila auto put do Požege i mi napravimo auto put do granice sa Boljarima, pojaviće se ta nedostajuća karika, ili usko grlo od Požege do granice sa Crnom Gorom. U ekonomskom smislu, to će samo sebe izgraditi.

Nama je veća bojazan u tom dijelu bila da se kao prioritet Srbije neće pojaviti taj put. Do dolaska ministra Velje Ilića, njihovi prioriteti se nisu odnosili na auto put od Beograda prema Baru''.

Lompara smo podsjetili na upozorenje koje je MMF dao Srbiji prilikom planiranja izgradnje svog dijela puta. Na pitanje da li je i Crna Gora dobila slično upozorenje, odgovara:

''Mi smo imali dosta razgovora sa MMF-om vezano za to. Njihova upozorenja su bila da se ne uhvatimo u zamku auto puteva, kao što je to uradio veliki broj država, i sada se iz tih problema te države pokušavaju izvući.

Međutim, bilo bi neozbiljno i sa njihove strane da smo imali upozorenja, jer još nemamo rezultate fizibiliti studije. Oni su izuzetno zadovoljni procedurom koju mi poštujemo-to je izrada fizibiliti studije i u završnoj fazi studija za privatno javno partnerstvo.

Vjerovatno će se oni još jednom pojaviti kada budu poznati rezultati te dvije studije. Na bazi rezultata obje studije, mi ćemo donijeti odluku i najvjerovatnije ćemo tada od MMF-a imati neke preporuke''.

O tome koliko su kompatibilni interesi Srbije i Crne Gore za izgradnju auto puta koji bi kvalitetno povezao dvije države, Lompar kaže:

''Interesi su tu potpuno komplementarni. Dakle, izgradnjom auto puta od Bara do Beograda i postojanjem željezničke pruge koja treba da bude rekonstruisana, centralni dio Srbije dobija preduslove za kvalitetan ekonomski razvoj. U tom smislu i Srbija i Crna Gora imaju zaista veliki interes za izgradnju i auto puta i za rekonstrukciju pruge Bar-Beograd''.

Lompar podsjeća da je i Italija obnovila interes za saobraćajno povezivanje sa Balkanom, posebno za prugu Bar-Beograd, zbog čega je ponudila i svoju pomoć. Međutim, svemu ovome nije se pristipilo iz prostog razloga što srpski ministar za infrastrukturu Velja Ilić nije došao na zakazani razgovor sa crnogorskim kolegom.

XS
SM
MD
LG