Linkovi

Povučen bokserski ring iz Medison Skver Gardena


Bokserski ring njujorškog Medison Skver Gardena na kome su tokom protekle 82 godine na hiljade bokserskih velikana doživljavali uspone i padove odlazi u «penziju». Ringje pronašao svoj novi dom u muzeju Međunarodne bokserske kuće slavnih.

Slavni bokserski ring Medison Skver Gardena ima iza sebe više šampionskih mečeva nego ijedan drugi na svetu. To je ring u kome su mnoge legende boksa debitovale, osvajale i gubile titule. Prvi profesionalni meč Džordža Formena održan je u tom ringu 1972. Takozvana "Borba stoleća" takođe se vodila u Gardenu, 8. marta 1971, kada je Džo Frejzer - posle 15 rundi jednoglasnom odlukom sudija - pobedio Muhameda Alija.

Ring je prvi put postavljen u Gardenu još 1925. godina, a poslednja borba u njemu odžana je u junu. U sredu 19. septembra 2007, Medison Skver Garden priredio je oproštajnu zabavu za ring i pozvao neka od najprepoznatljivijih lica iz sveta boksa. Među njima: pomenuti Džo Frejzer, zatim Hose Tores, Emil Grifit i Bernard Hopkins.

Džoel Fišer, potpredsednik Medison Skver Gardena zadužen za sport, kaže da je povlačenje ringa iz upotrebe bila teška odluka.

"Da budem iskren, ovaj dan je i gorak i sladak u isto vreme. Posle 82 godine Medison Skver Garden i zvanično povlači iz upotrebe ovaj legendarni ring. Nažalost, počelo je da se vidi koliko je star i bilo je sve teže i teže održavati ga i postavljati".

Unutar konopaca, ring je svak estrane dug 5,6 metara, a bokserski zvaničnici kažu da današnji bokseri žele još veće ringove za svoje borbe. Stoga će stari ring Medison Skver Gardena biti zamenjen ringom veličine šest puta šest metara, u kome će se prvi meč održati 6. oktobra. Protivnici će biti: šampion u teškoj kategoriji u verziji Svetskog bokserskog saveta (WBC) Oleg Maskaev i prvi na listi njegovih izazivača, Nigerijac Semjuel Piter.

Stari ring se seli u grad Kanastota na severu države Njujork, gde se nalazi i sedište Međunarodne bokserske kuće slavnih. Čuveni promoter boks mečeva Don King kaže da je stari ring u Medison Skver Gardenu doprineo da boks postane jedan od najpopularnijih sportova u Americi.

"Garden je hram boksa. To je mesto gde idete da se molite i da platite. A to je i mesto gde svako može da pronađe i prati sportski događaj koji voli. Međutim, upravo boks je ono što je proslavilo Medison Skver Garden".

Jedini deo ringa koji će ostati u Gardenu jeste zvono od mesinga koje označava početak i kraj runde.

XS
SM
MD
LG