Linkovi

Dnevnici iz svih krajeva SAD izveštavaju o protestima hiljada ljudi


Dnevnici iz svih krajeva SAD izveštavaju o protestima hiljada ljudi zbog, kako veruju, nepravednog tretmana šestorice crnih srednjoškolaca optuženih da su pretukli jednog učenika – belca u Luizijani. Populacija Džine, malog grada koji je iznenada postao centar obnovljene borbe za crnačka prava – uvećala se pet puta za nekoliko sati, piše Eniston Star. Tajms Pikejn iz Nju Orleansa takodje konstatuje da protesti zbog slučaja “Šestorke iz Džine” podsećaju na demonstracija iz ere crnačke borbe za gradjanska prava. Velika razlika je u tome što su ovog puta svi veliki dnevnici uključujući I južnjačke, pokrili protestni marš. Ledžer Inkvajerer iz Kolumbusa u Džordžiji razmatrao je uzrok I reakcije na demonstracije nazivajući ih “maršem za jednaku pravdu”. I listovi sa zapadne obale bave se ovom temom, pa Sakramento Bi iz Kalifornije donosi na prvoj strani veliku fotografiju hiljada demonstranata a na prvoj strani Vajoming Tribjun – Igla čitamo vest o “protestima zbog rasne nejednakosti”.

Enkoridž Dejli Njuz sa Aljaske na naslovnici piše o jačanju kanadskog dolara zbog pada vrednosti američkog dolara I rastućih cena robe – koji idu u prilog resursima bogatoj Kanadi. Po prvi put u proteklih 30 godina, kanadska valuta popularno zvana “luni” po ptici “loon”, odnosno severni gnjurac, koja se nalazi na novčanici od jednog dolara, sada se razmenjuje za dolar po kursu 1 prema 1. Ono što je dobro za kanadske potrošače I američke izvoznike, medjutim, nije dobro za američke gradjane, za koje će poskupeti cena putovanja u Kanadu, kao I kupovina proizvoda iz najvećeg trgovinskog partnera SAD, isitiče Enkrodiž Dejli Njuz.

Prema novoj studiji, oko 10% zaposlenih u SAD kaže da je neko od njihovih kolega dobio otkaz putem e-maila, prenosi Konektikat Post. Kao da gubitak posla ne pada dovoljno teško, američki radnici izloženi su lošoj poslovnoj etici pojedinih menadžera, koju neki sociolozi nazivaju običnim kukavičlukom, piše dnevnik. Konekikat post ujedno podseća na slučaj teksaške korporacije Radio Schack iz aprila prošle godine, kada je 400 zaposlenih mejlom obavešteno da su otpušteni. 17% američkih radnika kaže da njihovi šefovi koriste mejl da bi izbegli neugodne razgovore. Stručnjaci za ljudske resurse kažu da je u pitanju najgori mogući način komunikacije sa radnicima, iako nekim menadžerima deluje efikasnije od razgovora licem u lice, koji mogu da se pretvore u konfrontaciju.

XS
SM
MD
LG