Linkovi

Maler: Tesno saradjujemo sa Nemačkom u rešavanju terorističkih opasnosti


Direktor Federalnog istražnog biroa, Robert Maler, izjavio je da se transatlanska saradnja protiv terorizma poboljšava i da je presudno važna za Evropu i SAD da bi mogli da uzvrate na pretnje. Maler je u okviru turneje po Evropi doputovao u Pariz.

Na konferenciji za novinare, direktor Federalnog istražnog biroa Maler je ukazao na slučaj Nemačke - gde su vlasti nedavno onemogućile navodnu bombašku zaveru - kao samo jedan primer koji pokazuje zbog čega je prekoatlantska saradnja toliko važna.

“Tesno saradjujemo sa nemačkim kolegama u rešavanju terorističkih opasnosti unutar Nemačke. Medjutim, hapšenja u Nemačkoj su još samo jedan pokazatelj da svi moramo da budemo oprezni pošto terorizam, kao i mnogi drugi zločini, lako prelazi granice. Razmena informacija i razvijanje dobrih odnosa će nam omogućiti da budemo uspešni u borbi protiv onih koji predstavljaju opasnost unutar naših granica.”

Takodje je važno, rekao je Maler, da razmenjujemo obaveštajne podatke, sve dok se nacionalne pravosudne tradicije i zakoni poštuju.

“U današnjem svetu, apsolutno je važno da imate slobodnu razmenu podataka. To moramo da učinimo u okviru naših različitih pravosudnih sistema.”

Maler je to rekao nakon jutrašnjeg sastanka sa francuskom ministarkom pravosudja Rašidom Dati, posle kojeg se sastao i sa francuskim ministrom unutrašnjih poslova i drugim vodećim funkcionerima. Maler je rekao da je kontraterorirsitčka saradnja sa Francuskom tradicionalno dobra i da se poboljšava pod novim predsednikom, Nikolom Sarkozijem. On je ukazao na program razmene francuskih i američkih sudija, kao jedan primer saradnje. Kao i u Sjedinjenim Državama, borba protiv terorizma je glavno političko pitanje u Evropi, u kojoj su se dogodila dva teroristička napada - u Madridu i Londonu - posle terorističkih napada 2001. godine u Vašingtonu i Njujorku. Maler je stigao u Pariz iz Austrije gde je sa austrijskim funkcionerima razgovarao o nedavnom hapšenju u Beču dvojice osumnjičenih pripadnika terorističke mreže Al Kaide i mogućim terorističkim aktivnostima tokom evropskog fudbalskog prvenstva iduće godine. Maler iz Pariza odlazi u baltičke zemlje.

XS
SM
MD
LG