Linkovi

Licenca za rad Blekvotera suspendovana, kompanija nije proterana iz Iraka


Irački premijer Nuri al-Maliki kaže da je američka kompanija koja pruža usluge obezbeđenja diplomatskim predstavnicima u Iraku, Blekvoter USA, suspendovana dok traje istraga u vezi sa incidentom koji se dogodio u nedelju, ali da pripadnici te kompanije nisu proterani iz Iraka.

Premijer Maliki kritikovao je inače izveštaj američke kompanije za obezbedjivanje Blekvoter, čiji su agenti ubili najmanje 11 civila, i izjavio da ne može da toleriše "hladnokrvno ubijanje iračkih civila". Sve je više očevidaca koji svedoče da su agenti Blekvotera, koji su obezbedjivali jedan diplomatski konvoj, u nedelju pucali na civile u četvrti Mansur, u zapadnom delu Bagdada.

Kompanija Blekvoter, čiji agenti obezbedjuju američke diplomate i druge civilne zvaničnike u Iraku, insistira na tome da je njeno obezbedjenje uzvratilo na vatru pobunjenika. Irački premijer je oštro kritikovao Blekvoter, uz ocenu da se radi o "sedmom incidentu te vrste" u koji je umešana ta kompanija i da ta "kršenja treba ispitati".

"Nećemo tolerisati hladnokrvno ubijanje naših gradjana", rekao je Al Maliki novinarima.

Predstavnica kompanije Blekvoter je u ponedeljak uveče izjavila da su agenti uzvratili na vatru pobunjenika, navodeći da su "konvoj žestoko napali naoružani pobunjenici a ne civili".

Al Maliki je ocenio da je ta verzija dogadjaja "netačna" i dodao da je ubistvo civila pokrenulo "mržnju i bes vlasti i naroda". Američki i irački zvaničnici najavili su da su formirali zajednički komitet koji će istražiti ubistva civila i koji će pokušati da uskladi veoma različite verzije tog dogadjaja. I medju iračkim zvaničnicima mogu se čuti različita svedočenja. Iračke vlasti zabranile su rad kompaniji Blekvoter, a istraga incidenta je u toku.

Zvaničnik američke ambasade u Bagdadu, Mirembe Natongo, od novinara u medjuvremenu traži da prije nego što ponu izvlačiti zaključke sačekaju rezultate zvanične istrage.

"Iračka i američka vlada blisko sarađuju u ovoj istrazi, ali takođe nastoje da nađu modus za delovanje američkih kompanija koje pružaju usluge obezbeđenje u Iraku", kaže Natongo izražavajući ponovo, u ime SAD, saučešće zbog žrtava u nedeljnom incidentu.

XS
SM
MD
LG