Linkovi

Predsednik SAD Džordž Buš se nada da će na miran način biti rešeno pitanje Irana


Predsednik Buš kaže da još veruje da je diplomatija najbolji način da se izadje na kraj sa iranskim nuklearnim težnjama. Predsednik Buš je jasno rekao da podržava nameru da se iranski predsednik tokom boravka u Njujorku za vreme Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, spreči da obiđe takozvanu “nultu tačku”, odnosno mesto na kojem su nekada bile kule Svetskog trgovinskog centra, gde su teroristi 11. septembra, 2001, ubili hiljade ljudi.

Predsednik Buš kaže da se i dalje nada da će iranski nuklearni spor biti rešen mirnim putem.

“I danas saradjujemo sa saveznicima i prijateljima da bismo poslali konzistentnu poruku Irancima da za njih postoji bolji način da krenu napred, nego što su finansijska izlolacija i ekonomske sankcije.“

Sjedinjene Države i njihove saveznice navode da strahuju da Iran želi nuklearnu tehnologiju da bi razvio oružje. Teheran tvrdi da su njegove nuklearne ambicije mirnodopske i da mu je želja da obezbedi električnu energiju svom narodu. U rešavanju ovog spora, svi su usredsređeni na diplomatiju, mada administracija predsednika Buša govori da vojna opcija ne može da se odbaci. Američki predsednik je podsetio da je predsednik Irana Mahmud Ahmadinedžad svojevremeno govorio o napadima na Izrael, dodavši da bi te pretnje trebalo uzeti ozbiljno.


”To je osoba koja neprekidno priča o upotrebi sile protiv Izraela, a Izrael je naš postojani i čvrsti saveznik.“

Predsednik Buš je jasno stavio do znanja da u potpunosti podržava odluku njujorške policije da ne odobri zahtev iranskog predsednika da položi venac na mesto sa kojeg su se nekada uzdizale kule Svetskog trgovinskog centra u znak sećanja na žrtve terorističkih napada 11. septembra, 2001. Portparol policije je izjavio da je taj zahtev odbijen zbog građevinskih radova koji su u toku i bezbednosti. Medjutim, predsednik Buš je nagovestio i mogućnost postojanja emocionalnih razloga u gradu koji je pretrpeo tako mnogo od terorista.

”Razumeo bih zbog čega ne žele da na to mesto dođe lider zemlje koja je pokrovitelj terorizma.“

Predsednik Mahmud Ahmadinedžad dolazi iduće nedelje u Njujork, da bi učestvovao na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija.

XS
SM
MD
LG