Linkovi

Oli Ren: Program IPA sprema zapadni Balkan za članstvo u Evropsku uniju


Evropski komesar Oli Ren izjavio je danas u Briselu da će program predpristupne pomoći Evropske unije (IPA) za zapadni Balkan omogućiti državama tog regiona da se pripreme za ulazak u članstvo EU i za korišćenje zamašnih strukturnih i kohezionih fondova Unije. Iz programa IPA će za zapadni Balkan i Tursku do 2013. biti izdvojeno oko 13 milijardi evra sredstava, a Srbija će godišnje dobijati o 190 miliona evra godišnje za projekte iz tog programa.

Komesar Ren je, na seminaru s predstavnicima zemalja regiona, rekao da će presudno za spremnost svake od njih biti u kojoj meri će njihove državne uprave biti osposobljene da preuzmu odgovornost i kapacitet za upravljanje i trošenje dobijenih sredstava. Ren je ukazao da su u program IPA, koji će početi da se sprovodi početkom 2008, uključeni i ključni elementi strukturnih fondova i Zajedničke poljoprivredne politike EU.

"Jasno je, prema tome, da će program naše pomoći zemljama regiona da se pripreme za primenu instrumenata kohezione politike i ruralnog razvoja EU", rekao je.

Delegaciju Srbije na seminaru predvodi državni sekretar u ministarstvu finansija Ranko Guzijan, a učestvuju i predstavnici Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije, Hrvatske i Albanije, kao i UNMIK-ova delegacija za Kosovo. Srbija i drugi potencijalni kandidati za članstvo u EU će iz programa IPA dobijati sredstva za tranziciju i izgradnju institucija, kao i prekograničnu saradnju. Kad zemlja dobije status kandidata za članstvo, moći će, isto kao i Hrvatska i Turska, da koristi IPA fondove i za projekte prirodne sredine, ruralni razvoj i osposobljavanje stručnjaka i kadrova.

Evropski komesar Ren je na seminaru naglasio da će brzina ugradjivanja zemalja zapadnog Balkana u članstvo Evropske unije "direktno zavisiti od reformi koje bude sprovodila pojedinačno svaka od njih". Evropska komisija je u julu objavila prvi višegodišnji plan 2007-2009 za finansiranje projekata iz programa IPA od ukupno 3,961 milijardi evra.

Srbija će prema planu Evropske komisije iz IPA u razdoblju 2007.-2009. ukupno dobiti 572,4 miliona evra, Crna Gora 97,3 miliona, Kosovo "na temelju rezolucije 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjeh nacija" 199.1 milion, Makedonija 210,4 miliona, Albanija 212,9 miliona, Hrvatska 438,5 miliona i Turska milijardu i 602,3 miliona evra. Pomoć namenjena za više korisnika će iznositi 402,7 miliona evra.

XS
SM
MD
LG