Linkovi

Osama bin Laden pozvao Pakistance na borbu protiv Perveza Mušarafa


Lider Al Kaide Osama bin Laden pozvao je danas Pakistance, u audio snimku objavljenom na Internetu, na borbu protiv predsednika Perveza Mušarafa, nazvavši ga nevernikom zbog vojne opsade Crvene džamije u Islamabadu u julu. Upad vojske u Crvenu Džamiju ili Lal Mašid, uporište grupe radikalnih vernika, "pokazala je Maušarafovu upornost u lojalnosti, potčinjenosti i pomoći Americi protiv Muslimana zbog čega je oružana pobuna i njegovo uklanjanje obavezno", rekao je Bin Laden.

"Kada postoji mogućnost, pobuna protiv otpadničkog lidera je obavezna, što je sada slučaj", poručio je lider Al Kaide u poruci objavljenoj na islamističkom veb-sajtu.

Drugi čovek Al Kaide Ajman al Zavahri pozvao je u novoj video poruci koja je danas objavljena na Internetu, na borbu protiv SAD i njenih saveznika širom sveta i pohvalio operacije islamističkih ekstremista. Islamistički veb sajt odvojeno je najavio da će objaviti novi snimak vodje Al Kaide Osame bin Ladena, u kojem on objavljuje rat pakistanskom predsedniku Pervezu Mušarafu i pakistanskoj vojsci, ne navodeći, medjutim, više detalja.

Zavahri je pohvalio akcije grupa povezanih sa Al Kaidom u Avganistanu, severnoj Africi, Somaliji, Čečeniji i Iraku, gde su SAD, kako je rekao, pretrpele velike poraze. On je pozvao Pakistance da osvete smrt sveštenika Abdula Rašida Gazija, koji je poginuo u julu u sukobima u Crvenoj džamiji u Islamabadu. Gazi i najmanje 75 njegovih sledbenika poginuli su u sukobima sa vojskom u Lal Mašidu, ili Crvenoj džamiji, i školskom kompleksu pored nje. Ta grupa podržavala je avganistanske talibane. Zavahri je pozvao muslimane u Sudanu da se bore protiv vojske Afričke unije i mirovnih snaga UN u sudanskoj oblasti Darfur, tvrdeći da je sudanski predsednik Omar Hasan Al Bašir napustio muslimansku braću i da više ne zaslužuje njihovu zaštitu.

XS
SM
MD
LG