Linkovi

NATO pokrenuo na jugu Avganistana operaciju proterivanja talibana


Snage NATO pokrenule su danas na jugu Avganistana veliku operaciju proterivanja talibanskih pobunjenika iz provincije Helmand, koja je najugroženija stalnim nasiljem. Portparol Međunarodnih snaga za podršku bezbednosti koje vodi NATO, Čarls Entoni rekao je da je cilj operacije, planirane nekoliko meseci, proterivanje pobunjenika iz doline Gerešk u Helmandu. Entoni je naglasio da u operaciji učestvuje i avganistanska vojska.

U Helmandu se talibani, koji kontrolišu veći deo te provincije, gotovo svakodnevno sukobljavaju s avganistanskim, britanskim i američkim snagama. Bombaš samoubica je u gradu Garsmeru, jugozapadno od Gereška, ranio danas osam avganistanskih policajaca, od kojih su tri u ozbiljnom stanju. Američka vojska je saopštila da su dva njena vojnika ranjena juče u provinciji Paktija, na istoku zemlje, kada je njihovo vozilo naletelo na bombu kraj puta. U Ministarstvu odbrane kažu da su avganistanske trupe ubile troje, a uhvatile četvoro ekstremista u provinciji Vardak, jugozapadno od Kabula i uspele da demontiraju nagaznu minu.

Nasilje u Avganistanu eskaliralo je u poslednje dve godine i najžešće je od 2001. godine, kada su američke snage svrgle talibanski režim.

XS
SM
MD
LG