Linkovi

Roćen: Aplikacija za članstvo u EU polovinom naredne godine


Crnogorski ministar inostranih poslova Milan Roćen rekao je danas na radnom doručku sa novinarima da predstavnici mnogih zemalja smatraju da će Crna Gora možda biti prva od zapadno-balkanskih država za koju će važiti bezvizni režim.

On je ocijenio da je Sporazum o viznim olakšicama i readmisiji koji je Crna Gora danas potpisala u Briselu, i koji predstvlja prvi odgovorni odnos sa Evropskom unijom od izuzetne važnosti ne samo za Crnu Goru nego za sve zemlje regiona.

’’Taj Sporazum ima poseban politički psihološki značaj ne samo za crnogorske građane nego i za građane svih zemalja Zapadnog Balkana’’, ocijenio je on na konferenciji za novinare.

On je napomenuo da Crna Gora, da bi došla do bijele šengen liste ili da bi, sa više argumenta mogla da traži ukidanje viza za građane ne samo kod evropskih nego i zemalja koje nisu u šengenu, mora da ima lična dokumenta.

Roćen očekuje da Crna Gora u prvoj polovini naredne godine, tokom slovenačkog predsjedavanja, aplicira za članstvo u Evropskoj uniji.

On je najavio da će 5. oktobra u Podgorici pri ambasadi Slovenije zamjenik predsjednika Evropske komisije Franko Fratini i slovenački ministar inostranih i unutrašnjih poslova otvoriti zajednički aplikacioni centar u kome će se izdavati vize za crnogorske građane za zemlje EU koje u Crnoj Gori nemaju svoja predstavništva.

Roćen je najavio da će uskoro biti dovršen dokument o spoljnopolitičkim prioritetima Crne Gore i pobrojao neke od njih.

Crnogorski šef diplomatije tvrdi da je njegova nedavna izjava u Sofiji, kada je podržao Sarajevo kao novi regionalni centar, bespotrebno uznemirila duhove u Beogradu.

Roćen je rekao da nedavne izjave srpskih zvaničnika o Crnoj Gori nisu uslovile potrebu da se traži zvanično izvinjenje. On tvrdi da Crna Gora želi najbolje moguće odnose sa Srbijom, ali pod uslovom da je Srbija uvažava kao nezavisnu državu.

On je podsjetio da će Crna Gora 15. oktobra potpisati Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa EU.

Roćen je saopštio da je Crnu Goru priznalo 105 država, a da su sa 85 uspostavljeni diplomatski odnosi na nivou ambasadora. U Crnoj Gori je akreditovano na rezidetnoj osnovi 19 ambasadora, a da na nerizdetnoj osnovi Crnu Goru pokriva 37 država.

XS
SM
MD
LG