Linkovi

EU potpisala sporazum o viznim olakšicama sa pet balkanskih država


Evropska unija je potpisala sporazume o viznim olakšicama sa pet balkanskih zemalja, čime je gradjanima Albanije, Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore i Makedonije okalšano i učinjeno jeftinijim putovanje u države 27-članog bloka.

U saopštenju Evropske unije se navodi da su se pomenutih pet zemalja saglasile da prihvate svoje gradjane koji ilegalno žive u zemljama Evropske unije.

Komesar Evropske unije za pravdu i unutrašnja pitanja, Franko Fratini, nazvao je potpisane sporazume o readmisiji i viznim olakšicama važnim korakom ka bližoj političkoj saradnji sa pet zemalja.

Rekao je da se na ovaj način spomenute zemlje približavaju mogućem u ukidanju viza. U skladu sa viznim režimom koji bi trebalo da stupi na snagu od početka naredne godine - studenti, naučnici, poslovni lideri i novinari iz pomenutih balkanskih država biće u mogućnosti da brže dobijaju vize za zemlje Evropske unije.

U saopštenju Evropske unije se takodje navodi da će cene viza biti snižene sa 83 na oko 49 dolara.

Beograd: Prvi korak ka liberalizaciji viznog režima

Posle potpisivanja Sporazuma o viznim olakšicama, u Beogradu se ocenjuje da je to prvi korak Srbiju ka viznoj liberalizaciji sa zemljama Evropske unije.

Potpredsednik Vlade Božidar Đelić izjavio je da se vizna liberalizacija očekuje do kraja sledeće godine i istakao da će za Srbiju biti od izuzetnog značaja dobijanje statusa kandidata za članstvo u EU, jer će omogućiti više sredstava za Srbiju iz fondova Unije.

I ministar ekonomije Mlađan Dinkić tvrdi da je potpisivanje sporazuma sa Evropskom unijom o viznim olakšicama veoma značajno za poslovne ljude u Srbiji. Mislim da će mnogi koji su od sada bili obeshrabreni u pokušaju da traže partnere u inostranstvu, sada daleko lakše ostvarivati te kontakte, rekao je ministar Dinkić.

A direktorka vladine Kancelarije za evropske integracije Tanja Miščević kaže da će vizne olakšice početi da važe od 1. januara iduće godine za poslovne ljude, naučnike, studente i novinare. Na pitanje zašto je Srbiji bitan sporazum sa Evropskom unijom o viznim olakšicama, Tanja Miščević kaže "da je to mnogo važnije za osećanje pripadnosti i veze sa državama Evropske unije, nego što je to Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju koji, realno, ne donosi velike koristi za građane odmah po stupanju na snagu".

"Stavljanje jedne zemlje na belu šengensku listu znači pripadnost Evropi za najveći broj građana", smatra Tanja Miščević.

Inače, u Srbiji prema podacima MUP-a samo 11,4 odsto stanovništva ima pasoš, a čak 75 odsto mlađih od 25 godina nikada nije posetilo stranu zemlju.

XS
SM
MD
LG