Linkovi

Delegacija Kosova na najvišem nivou na sastanku u Londonu


Pregovaračka delegacija Kosova će na sastanak sa međunarodnom "trojkom" u sredu u Londonu ići na najvišem nivou i predstaviti svoje viđenje odnosa Kosova i Srbije nakon utvrđivanja statusa, kazali su danas predstavnici pregovaračke ekipe.

Predsednik Kosova Fatmir Sejdiju, koji je i šef pregovaračke ekipe, nakon sastanka tima u Prištini rekao je da je kosovska strana spremna da predstav svoje stavove.

"Mi ćemo predstaviti i našu viziju kroz dokument koji se bavi budućim odnosima Kosova i Srbije, koji će imati oblik međunarodnog sporazuma i u kojem smo predstavili značajne elemente koji se odnose na relaksiranje, ali i dalji razvoj naših odnosa dobrosusedstva, kao dve suverene države", rekao je Sejdiju novinarima.

Kosovski predsednik je dodao da delegacija ima jedinstven stav o svim značajnim pitanjima na osnovu mandata koji je dobila od Skupštine Kosova. On je ponovio da se o nezavisnosti Kosova ne može raspravljati i da je cilj prištinskih zvaničnika da Kosovo "postane značajan deo stvaranja stabilnosti na Balkanu".

"Naš je interes da imamo dobre odnose sa svim susedima, među njima i sa Srbijom", rekao je Sejdiju.

Samardžić: Predložićemo dnevni red za direktne pregovore

Srpski ministar za Kosovo i Metohiju Slobodan Samardžić izjavio je danas da će beogradska delegacija sutra u Londonu članovima pregovaračke "trojke" Kontakt grupe predstaviti predlog dnevnog reda za direktne pregovore. Beogradska delegacija neće predstavljati svoj program, već svoj predlog dnevnog reda za direktne pregovore, koji počinju 28. septembra u Njujorku, kazao je Samardžić.

On je, međutim, dodao da ni tada ne bi trebalo očekivati konkretne rezultate, već samo načelno opredeljenje za pregovarački proces, jer će pravi pregovori početi u oktobru. Tokom sutrašnjeg susreta, koji predstavlja nastavak konsultacija sa "trojkom" koje su započete u Beču, beogradska delegacija će izložiti svoje viđenje tema o kojima bi trebalo pregovarati. Samardžić je dodao da postoji pet pod-tema u razgovoru oko statusa pokrajine koje će izložiti u Londonu. Očekujemo da nas "trojka" pažljivo sasluša i da usvoji naše predloge, rekao je Samardžić, koji zajedno sa ministrom spoljnih poslova Vukom Jeremićem predvodi beogradsku delegaciju.

"Tražićemo od njih i da albanska strana dan kasnije izloži svoje predloge pregovora, a ne samo da govori o apstraktnom programu statusa pokrajine. Očekujemo da ćemo se malo približiti početku procesa i da će se on odvijati na normalan i očekivan nacin", naveo je
Samardžić.

Delegacija Beograda sastaće se sutra u 19. sati u Londonu sa članovima pregovaračke trojke Kontakt grupe. Trojka je prve konsultacije u nastavku pregovaračkog procesa o statusu Kosova obavila sa delegacijama Prištine i Beograda 30. avgusta u Beču. Pregovaračku trojku čine predstavnici EU, SAD i Rusije Volfgang Išinger, Frenk Vizner i Aleksandar Bocan-Harčenko.

XS
SM
MD
LG